Morgentræning - Sådan kommer du i gang (9 tips)

Alarmen ringer. Du udsætter den. Alarmen ringer anden gang. Du tænker ”Det er da løgn – ikke allerede!”. Lyder det bekendt?

Du er sikkert enig med mig i, at det er svært at stå SÅ tidligt op om morgenen, at du kan få træningen færdiggjort inden arbejdsdagen starter. 

Hvor finder man energien til det?

Morgentræning sådan kommer du igang

Faktisk er det ikke så svært. Som med alt andet, så kræver det lidt øvelse. For et par år siden var jeg studerende. Træningen kunne jeg passe ind i løbet at dagen, når jeg ville have en pause fra studierne. Nogle gange var det om eftermiddagen, andre gange om formiddagen. Fleksibiliteten i kalenderen var stor og tiden var ikke noget der manglede.

Sådan er det ikke mere. Nu minder min hverdag mere om de fleste andre med et fuldtidsarbejde. Træningen er noget der skal planlægges, for ellers løber tiden fra mig. Som noget nyt, har jeg det seneste år trænet om morgenen i FYSIQs fitnesscenter i Ørestad og det har gjort en stor forskel.

I denne blog får du først lige tre gode grunde til at træne om morgenen. Derefter får du 9 tips til hvordan du kan komme i gang med morgentræning. Det fungerede for mig, så det gør det sikkert også for dig. Desuden er tipsne super konkrete, så du kan begynde allerede fra i morgen tidlig.

3 gode grunde til at træne om morgenen

1. Reducér risikoen for at droppe træningen

Når du står tidligt op for at træne, er der få ting, der står i vejen for om du får det gjort. Senere på dagen kan der være andre ting, der presser sig på; overarbejde, tæt trafik, barn syg eller andet. Hvis din træning er klaret, kan du lettere imødekomme alt det uforudsete. Der er altså større chance for at være konsistent med træning, hvis du klarer det tidligt, frem for senere på dagen.

2. Èn ting leder til flere ting

Hvis du træner om morgenen, vil du have klaret dagens første opgave. Det giver dig følelsen af at have fuldført noget. Du har fået en god start og du er nu klar til at påtage dig dagens næste opgave. Dit mindset er allerede indstillet til, at det bliver en succes. Jeg er sikker på, at du hurtigt vil opdage, at du er mere vågen og energifyldt end de fleste andre, du møder den morgen.

Når du træner om morgenen, får du både trænet din fysik og din selvdisciplin. En stærk selvdisciplin, kan du bruge på mange andre områder. Hvis du har taget dig sammen til at stå tidligt op for at træne, er chancen for at du kan sige nej til kagen på jobbet større. Du opbygger en viljestyrke, som faciliterer en sundere livsstil.

3. Kom i godt humør fra morgenstunden

Når du træner med en vis intensitet udskiller kroppen endorfiner. Du har nok hørt om det før. Endorfiner er såkaldte feel-good hormoner, der gør dig glad og giver en form for tilfredsstillelse. Mærk dem og start din dag i godt humør.

Kom i gang med morgentræning – Sådan gør du:

FYSIQ-Dragør-2

1. Planlæg din træning dagen før

De korte og effektive træningssessioner kræver, at du har planlagt din træning inden du kommer i fitnesscenteret. Der er ikke tid til at fedte rundt og finde ud af hvad du mon skal lave i dag. Hav en plan klar. Det eneste du skal tænke på om morgenen er at krydse af, når du er færdige med de forskellige øvelser. Det gør det hele lidt mere overskueligt.

2. Hold det til en kort træning

En kort træning er mere overskuelig og lettere at få gjort om morgenen. Gem de lange træningspas til weekenden, eller når du har lidt ekstra tid. Jeg træner sjældent mere end 50 min. om morgenen inklusiv opvarmning og det er rigeligt til at få en effektiv træning. Når jeg skal have en kort, men effektiv træning laver jeg ofte hiit træning eller cirkeltræning. Du kan desuden lave flere af dine øvelser som supersæt for at spare tid.

3. Læg tøjet frem

Den her er en af de letteste, men den er ikke uden betydning. Slut med at famle rundt i mørket efter dit tøj (hvis du har en partner, der sover). Spar tiden og besværet om morgenen, ved at have dit tøj klar. Jeg lægger både træningstøj og arbejdstøj klar.

4. Sæt en gå-i-seng-alarm

Hvis du tror, at du kan stå tidligere op end du er vandt til uden at gå tidligere i seng, så får du det svært. Du kan ikke træne om morgenen ved at skære ned på din søvn – i hvert fald ikke i længden. For at afhjælpe dette indstillede jeg min telefon til at give mig en notifikation om at nu er det tid til at komme i seng. Du har sikkert prøvet at ligge på sofaen og se noget fjernsyn og pludselig er klokken lidt for mange? Det går ikke hvis du skal tideligt op, du er derfor nødt til at være lidt disciplineret med at komme i seng til den rigtige tid. Prøv dig lidt frem, hvornår har du brug for at komme i seng, hvis du ikke skal være træt om morgenen? Det er individuelt hvor meget søvn vi har brug for, men de fleste voksne skal bruge 7-9 timer.

5. Brug lyset

Brug lys til at hjælpe dig med at falde i søvn og stå op. Sørg for, at der er helt mørkt (og køligt) i dit soveværelse, når du skal sove. For mig krævede det at vores halvgennemsigtige gardin blev erstattet at en helt sort. Det gjorde en kæmpe forskel og jeg faldt hurtigere i søvn. Hav desuden en lampe klar, som du kan tænde lige når alarmen ringer. Et klart lys om morgenen vil reducere din hjernes melatonin udskillelse, hvilket signalerer at det er tid til at stå op.

6. Stå op første gang

Jeg vil anbefale at du øver dig på, at stå op første gang alarmen ringer. Hver dag. Hvis du om morgenen skal have en forhandlingssituation med dig selv, i en tilstand hvor du sandsynligvis ikke mangler argumenter for at sove videre, så er der risiko for, at du ofte vil tabe. Gør det til at vane at stå op første gang. Når du har gjort det i en måned, bliver det rent rutine.

7. Hav en snack klar

Hvis du hører til gruppen, der helst spiser efter træning, så hav i det mindste en snack klar, så du spiser lige når du står op. Det giver dig lidt mere energi til træningen.

8. Træn med en, som er vandt til morgentræning

Kender du en, som en vandt til at træne om morgenen? Udnyt det og træne med ham/hende. Dét at træne med andre er meget motiverende og det holder os ansvarlige for at møde op.

9. Glæd dig til morgentræning

I første omgang glæder du dig måske ikke ligefrem til at træne tidligt, men så lad I det mindste som om. Fake it till you make it, eller sagt på en anden måde; Hvis du bliver ved med at sige til dig selv ”Jeg glæder mig til at træne i morgen tidlig”, så vil du automatisk blive mere positivt indstillet og komme til at glæde dig.

Morgen træningsprogram

Inden du træder ind i fitnesscenteret, så gør dig mentalt klar til at du skal arbejde hårdt. Tænk: ”Det bliver hårdt, men det bliver fedt. Jeg glæder mig”.

Mange af øvelserne kan både trænes i maskiner eller ved brug af frivægte. Jeg har valgt at bruge ret mange maskiner i dette program, da det er hurtigere og om morgenen er det er høj prioritet. For at spare tid laver jeg ofte cirkeltræning, da pauserne er kortere. Det giver desuden lidt ekstra sved på panden.

Hvis du er mere til holdtræning, så tjek vores holdplan. Der er tidlige hold hver dag, så du kan sagtens nå din morgentræning. Du kan eksempelvis træne BikingTRX eller Yoga.

Afslutning

Det tager ca. en måned at vænne sig til at træne om morgenen, det gjorde det i hvert fald for mig. Hvornår du laver plads til din træning er naturligvis op til dig selv. Husk, det vigtigste er, at det bliver gjort og så betyder det ikke så meget om det er morgen, middag eller aften. Hvis du træner regelmæssigt, så hører du til den del af befolkningen, der stræber efter en sund livsstil og det er sku sejt. Godt gået!

Ses vi i morgen tidlig?

FAQ

Hvordan kommer jeg i gang med morgentræning? 

Det kræver nogle rutiner at komme i gang med morgentræningen, og det er meget individuelt hvad det fungerer. Læs vores tips og tricks i denne artikel. 

Hvorfor er morgentræning bedst? 

Det er ikke bedre at træne om morgen fremfor andre tidspunkter af dagen. Det gode ved morgentræning er dog, at så er træningen klaret tidligt på dagen og risikoen for at noget kommer i vejen, som gør at du må springen din træning over er meget lille. 

Forbrænder man flere kalorier om morgen?

Nej, så længe man har samme intensitet i træningen, så forbrænder man lige meget uanset hvornår på dagen man træner.

Skal jeg spise eller ikke?

Nogen foretrækker at spise – og andre gør ikke. De fleste kan klare 20-30 min intensiv træning, men skal du træne længere eller hårdere, anbefaler vi at du får lidt mad i maven.