Knogleskørhed

Knogleskørhed ses ofte i forbindelse med sammenfald af ryghvirvlerne og knoglebrud, som opstår ved helt almindelige dagligdags belastninger. Læs mere om test, symptomer, arvelighed, træning og kost på denne side. 

Hold til patienter med knogleskørhed

Hos FYSIQ udbyder vi hold særligt tilpasset patienter med knogleskørhed og andre gener. Diagnosen kaldes også osteoporose, og betyder skrøbelige eller porøse knogler, som skyldes nedsat knoglestyrke. Det er derfor vigtigt at træne på en hensigtsmæssig måde, hvor patientens specifikke situation bliver taget alvorligt og træning tilpasses herefter.  

I FYSIQ tilbyder vi

I fysiq tilbyder vi hjælp modd knogleskørhed

Hvad er knogleskørhed?

Knogleskørhed er en tilstand, der påvirker knoglerne og gør dem svage og skrøbelige. Dette skyldes en reduktion i knoglemasse og en forringelse af knoglevævets struktur, hvilket øger risikoen for knoglebrud og frakturer. Diagnosen resulterer i en stigning i porøsitet og svækkelse af knoglerne, hvilket betyder, at selv let tryk eller en mindre belastning kan forårsage brud.

Træning til dig med knogleskørhed

Har du fået konstateret osteoporose, også kaldet knogleskørhed, er der en række tiltag, du kan indføre i din hverdag for at passe på dig selv og din krop. Det er særligt vigtigt at være fysisk aktiv, spise sund og varieret kost, stoppe med at ryge og forsøge at forebygge eventuelle fald. Er du i tvivl om, hvorvidt du kan træne eller ej, står vi hos FYSIQ klar til at vejlede dig. Vi tilbyder træning tilpasset præcis din krop, så du ikke skal bekymre dig om at overanstrenge kroppen eller forværre dine gener. 

Vores dygtige fagfolk guider dig gennem eventuel træning, i dit eget tempo, så du aldrig skal føle dig presset eller stresset over situationen. Med personlig træning har du endda mulighed for at få lagt et personligt træningsprogram, der tager højde for lige præcis din situation.

Symptomer på osteoporose

Har du mistanke om knogleskørhed, anbefaler vi altid først at opsøge egen læge. Der er desværre sjældent forudgående symptomer for sygdommen, hvorfor den som regel først bliver opdaget ved første brud. Lægen kan foretage en række test og prøver, så du kan blive helt opdateret på din krops tilstand.

Vedkommende vil typisk foretage blodprøver, urinprøver, scanning og røntgen, for at se, hvorvidt der er tale om knogleskørhed eller ej. Det er typisk hofte, lårben, håndled og ryghvirvler, det går udover. 

Der er øget risiko for at få sygdommen hvis du eksempelvis er kvinde (efter overgangsalderen), er arveligt disponeret, ikke dyrker nogen fysisk aktivitet, mangler kalk og D-vitamin, ryger, er undervægtig og mere. 

Knogleskørhed behandling

Der findes ikke direkte behandling af knogleskørhed, dog kan tab af knoglemasse bremses, samt knoglemasse øges, med medicinsk behandling. Har du fået konstateret osteoporose, findes der medicin som kan bruges med det formål at forebygge og forhindre udviklingen, samt lindre generne. Fokus er i denne sammenhæng på at hæmme knoglenedbrydning eller at styrke dannelsen af nyt knoglevæv. 

Er du i tvivl om, hvilken type behandling vi foretager hos FYSIQ, er du velkommen til at kontakte os. Vi foretager altid test forudgående for et behandlingsforløb, så vi er fuldt opdaterede på vores patienters situation. Lider du derfor af symptomer der peger på knogleskørhed, tager vi en snak om dette, så vi kan tilpasse træning, øvelser og fysioterapi til netop din krop. 

Er tilstanden arvelig?

Knogleskørhed kan i nogle tilfælde være arveligt. Dette skyldes, at gener spiller en rolle i knoglemassens opbygning og bevarelse, hvorfor der kan være en forhøjet risiko for at udvikle osteoporose, hvis nogen i familien har lav knoglemasse.

En historik med osteoporose eller brud i familien kan generelt øge risikoen for at udvikle denne tilstand. Det er derfor en god idé at være opmærksom på eventuelle symptomer, så det kan blive fulgt op på.

Vi ønsker dog at understrege, at arvelighed ikke er den eneste faktor, der har betydning for udviklingen af knogleskørhed. Andre faktorer såsom kost, motion, rygning og alkoholforbrug spiller nemlig også en væsentlig rolle i knoglernes sundhed, og kan derfor påvirke risikoen for udviklingen.  

Du kan her på siden også læse om slidgigt i ryggen, spinalstenose øvelser, BMI beregner og meget andet.

Behandling hos FYSIQ

Hos FYSIQ tilpasses træningsprogrammerne individuelt til dine behov og tilrettelægges gradvist, så din krop har mulighed for at følge med. Af og til vælger vi også at kombinere forskellige behandlingsformer, da vi tror på, at dette skaber optimale betingelser for bedring.

Vores team står altid klar til at tilbyde kompetent rådgivning og vejledning. Selvom visse tilstande ikke kan helbredes fuldstændigt, prioriterer vi også effektiv smertelindring og behandling af symptomer. Vi mener, at ingen fortjener at leve med vedvarende smerter, så vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe dig.

Book tid til en konsultation eller udforsk vores mange hold – vi glæder os til at byde dig velkommen ind i vores univers.  

FAQ

Hvad er knogleskørhed? 

Knogleskørhed, også kaldet osteoporose, betyder skrøbelige eller porøse knogler, som skyldes nedsat knoglestyrke. Tilstanden kan have betydning for mange ting, herunder din måde at træne på.

Er knogleskørhed arveligt?

Ja, knogleskørhed kan have en arvelig komponent. Hvis der er tilfælde af knogleskørhed i ens nærmeste familie, kan risikoen for at udvikle sygdommen være forhøjet. Det er dog kun en af flere faktorer. 

Hvad kan jeg gøre for at mindske risikoen for osteoporose?

For at mindske risikoen for knogleskørhed anbefales det at vedtage en sund livsstil, herunder en kost rig på calcium og D-vitamin, regelmæssig fysisk aktivitet, undgåelse af rygning og begrænsning af alkoholforbrug.

Kan jeg træne selvom jeg har knogleskørhed?

Ja, det er faktisk vigtigt med fysisk aktivitet. Denne skal dog tilpasses din situation, så kroppen ikke bliver overbelastet. Vi kan hos FYSIQ være behjælpelige med at skræddersy et træningsprogram til dig.