BMI beregner - Find FYSIQs udregner for mænd og kvinder

Har du brug for en BMI beregner til at udregne dine tal i forhold til overvægt eller undervægt? Eller fordi du skal bruge det i forbindelse med lægebesøg eller en opgave? Hos FYSIQ har vi gjort det nemt at udregne dit dit Body Mass Index. Blot indskriv din vægt og højde herunder.

Udregn din BMI


Find din vægtklasse

 • <18.5: Undervægtig
 • 18.5-25: Normalvægtig
 • 25-30: Overvægtig
 • >30: Svært overvægtig

Er du nysgerrig på hvor mange kalorier du skal spise dagligt for at holde din vægt, tabe dig eller tage på? Prøv vores kalorieberegner for at finde dit ligevægtsindtag.

Hvad er Body Mass Index?

Hvad er BMI? Body Mass Index, også oversat til dansk som kropsmasseindeks, er et indeks, som inddeler kropsmasser i katerogier, og angiver, hvorvidt man er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller svært overvægtig.

Dette skal give en indikation af, om du er sund, helt generelt set, eller om du bør tabe dig eller tage sund vægt på. Læs meget mere om, hvordan BMI beregnes herunder.

BMI beregning

Hvordan beregner man BMI?

Skal du lave en BMI beregning, kan du med fordel selv gå i gang med at udregne dette. Det er nemlig ganske simpelt. Indsæt blot dine værdier i følgende ligning, og så har du dit BMI-tal:

BMI = Vægt i kg / Højde i meter² = Vægt i kg / (højde x højde i meter)

Det tal, du får, kan matches med det indeks, som er lavet til vurdering af din kropsmæssige sundhed.

Der har ofte været en del skepsis omkring denne type af beregner, da din BMI beregning ikke skelner mellem muskler og fedt. Derfor kan du godt være sund af statur, men have et Body Mass Index, der svarer til en overvægtig persons. Desuden er tallene også ofte forskellige mellem mænd og kvinder.

BMI indeksets tolkninger

Efter brug af BMI beregner vil du ende op med et tal, som du kan sammenligne med indeksets kategorier, som går som oplyst herunder:

 • BMI under 18,5: Undervægtig
 • BMI på 18,5 til 24,9: Normalvægtig
 • BMI på 25 til 29,9: Overvægtig
 • BMI på 30 til 34,5: Fedme
 • BMI på 35 til 39,9: Svær fedme
 • BMI over 40: Ekstremt overvægtig


Læs her mere om, hvad er normal BMI.

Forskelle mellem kønnene

Fortolkningen af BMI-værdier kan som sagt variere mellem kønnene, hvilket du skal være opmærksom på, når du beregner dine tal. 

Generelt har mænd og kvinder forskellige kropskompositioner, og i forlængelse af dette, har mænd ofte en højere muskelmasse, i forhold til kvinder med samme BMI. 

Derfor kan en identisk BMI hos en mand og en kvinde ikke nødvendigvis afspejle den samme fedtprocent eller sundhedsrisiko. Det kan derfor være vanskeligt at bruge BMI som den eneste målestok for kroppens sundhed.

BMI beregner kvinder og mænd

Kvinder har generelt en højere fedtprocent sammenlignet med mænd med samme BMI, hvorfor nogle mener, at der bør være forskellige grænseværdier mellem mænd og kvinder. 

Det er derfor også vigtigt at understrege, at tallet ikke giver en fuldstændig analyse af en persons sundhedstilstand eller risiko for visse sygdomme. Der er også mange andre faktorer som spiller ind, herunder muskelmasse, fordelingen af fedt og individuelle sundhedsmæssige hensyn. Alt dette bør også overvejes sammen med BMI for at få en mere nuanceret vurdering af sundheden.

Alternativer til BMI beregner

Vil du lave en nuanceret vurdering af din sundhedsmæssige tilstand, kan du med fordel anvende én eller flere af nedenstående altenativer til en BMI beregner.

 1. Talje-hofte-ratio (THR): Ved denne vurderingsmetode, ser man på forholdet mellem taljens bredde og hofternes bredde. Her vurderes det, om du har den sundere ‘pæreform’ (fedt om hofterne), fremfor den mere usunde ‘æbleform’ (fedt om maven). Dette udregnes ved: THR = taljemål i cm / hoftemål i cm. Kvinder skal ligge under 0,8 og mænd under 1,0.
 2. Taljemål: Vil du gå lidt mere simpelt til værks, kan du også vælge blot at måle dig om taljen. Er du mindre end 80 cm, har du intet at være bekymret for. Er du over 88 cm om taljen, bør du helt sikkert overveje at tabe dig om maven.
bmi beregner

BMI og børn

Kan man bruge en BMI beregner til børn? Det korte svar er ja. Dog er der nogle forhold, man skal tage højde for. Blandt andet, at grænseværdierne skal ligge anderledes for børn.

Er du interesseret i at se hvilken kategori dit barn befinder sig i? Center for børn og unge har lavet nogle tabeller med BMI kurver for børn og unge, som du kan benytte til dette. 

 

 

Er barnet yngre ligger grænseværdierne lavere, og er barnet ældre, ligger grænseværdierne omvendt lidt højere.

Må ældre gerne have en højere BMI?

Som udgangspunkt, anbefales det, at alle voksne har et BMI på mellem 18,5 og 25, for at anses, som normalvægtige. Når man bruger en BMI beregner, vil den derfor ligeledes være gældende for ældre.

Grunden hertil er, at overvægt kan være lige så sundhedsskadeligt, for ældre såvel som for unge. 

Læs mere om hvad er normal BMI for ældre her.

bmi beregner

Fordele ved brug af BMI beregner

Ved at bruge dit BMI-tal, kan du se, om du ligger inden for et normalt sundhedsniveau. Det kan nemlig være svært udelukkende at se på vægten. Der er nemlig forskel på, hvor meget du bør veje, i forhold til din højde. Det er klart, at en højere person gerne må veje mere end en lav.

Netop dette tager en BMI udregner forbehold for, og derfor kan du netop med fordel anvende den.

Derudover anvender læger og sundhedsfaglige personer det til at lave statistikker og forskning omkring danskernes generelle helbred. Hertil bruges BMI også som målestok, i forhold til at kunne hjælpe patienter, som ligger i risikogruppen for sygdomme, som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Ulemper ved brug af BMI tal

Der findes flere ulemper ved en BMI udregner. Herunder hører blandt andet:

 • En BMI beregner ser ikke forskel på muskler og fedt
 • Der tages ikke højde for kroppens fedtfordeling i udregningen
 • Der er brede grænser for normalvægten
 • Normalvægten for en person kan svinge meget


Med andre ord, er det en god ide at holde dit BMI tal op imod andre faktorer. Eksempelvis din livsstil, din muskelmasse, kropsform og mere, som har betydning for din vægt og dit helbred. Brug derfor en BMI beregner som redskab, blandt andre redskaber.

Vil du igang med at træne?

Er du nysgerrig på BMI beregner, er du måske også interesseret i at komme igang med træningen. Hos FYSIQ tilbyder vi et hav af træningsmuligheder, og vi udbyder hold til alle aldre og niveauer. 

Du har desuden mulighed for personlig træning, hvis du virkelig ønsker at komme i mål med en sund krop, og lære de bedste øvelser for din krop at kende.

Få styr på dit BMI hos FYSIQ

Synes du, at det er svært at få styr på vægten? Frygt ej. Hos FYSIQ står vi hos klar til at give dig den bedste vejledning i træning og kost. Vores erfarne personale er til stede i alle vores centre, og de kan hjælpe til med alt fra at ligge det helt rigtige træningsprogram, vejlede sig i øvelser og give dig inspiration til hvilke holdtræning du bør prøve kræfter med. Ønsker du personlig træning er dette også en mulighed.

Med personlig træning skræddersyr vi et program til netop dig med udgangspunkt i din krop og mål. En personlig træner kan hjælpe dig med at opnå dine målsætninger, og få styr på dit Body Mass Index.

Du kan også læse om BMI overvægtBMI børn og BMI skala.

FAQ

Hvad er BMI beregner?

BMI står for Body Mass Index, og er et indeks, som inddeler kropsmasser i katerogier, og angiver, hvorvidt man er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller svært overvægtig.

Hvor præcist er Body Mass Index?

Det endelige resultat er påvirket af flere faktorer, herunder om du er kvinde eller mand. Det er derfor mere en retningslinje, man kan bruge til at få en idé om, hvor man ligger. 

Kan jeg selve udregne mit BMI?

Ja, det er muligt selv at være sin egen BMI beregner. Du skal blot udfylde BMI  =  vægt i kg x højde i cm²  =  vægt i kg x (højde x højde i cm).

Kan jeg komme i bedre form hos FYSIQ?

Ja, vi hjælper både med træning, hold og endda personlig træning, hvor programmet er skræddersyet netop din krop og målsætninger.

Anvendte kilder