Løberknæ - Alt om forebyggelse, behandling og øvelser

Et løberknæ er kendetegnet ved stærke smerter i knæet, som er forårsaget af en skade på ydersiden af knæet. Tilstanden ses ofte blandt løbere, hvilket navnet netop bærer præg af, men det ses desuden hos andre idrætsudøvere såsom cykelryttere. Vi giver dig her information om alt fra forebyggelse til behandling af tilstanden med de rigtige øvelser.

løbeknæ

Hvad er løberknæ?

Et løberknæ kaldes på fagsprog Tractus iliotibialis friction syndrom, og det er en tilstand i ydersiden af knæet, hvor der er opstået inflammation. Inflammationen sker i en slimsæk under senen på ydersiden af knæet, og det opstår på grund af kompression af en sene på lårbenet.

 

Det er derfor meget karakteristik ved, at smerterne sidder på ydersiden af knæet. Dette adskiller tilstanden fra andre knælidelser, hvor smerterne kan sidde forskellige steder i knæet.

Spinalstenose operation og behandling

Hvad er årsagen til løberknæ?

Løberknæ er en meget udbredt tilstand, som især er udbredt blandt atleter. Tilstanden kommer af en overbelastning, og det er især langdistanceløbere, som er udsatte for at få det. Det skyldes, at der sker en øget rotation af skinnebenet i forhold til lårbenet under løb.

Det kan også udløses af en høj intensitet, som sker for hurtigt og på den måde overbelaster knæet. Der ses også en større tendens hos personer, der er hjulbenede eller lider af ankelskævhed.

Intervaltræning kan være hård for knæene på grund af en hurtig øget intensitet, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på at varme ledene godt op inden man løber intervaller eller sprinter.

Symptomer og forebyggelse

Symptomerne kommer ofte ca. 3 centimeter over ledlinjen, som indikerer området mellem lårbensknoglen og læggen. Smerterne er oftest værst efter, man har løbet, og kan være væk under løb, hvor man er varm.

Dog vil smerterne komme tilbage efter løbet eller dagen efter, hvor de gradvist kan blive værre, hvis det ikke behandles.

Hvis du vil i gang med at løbe eller vil øge din intensitet, er det en god idé at gøre det gradvist. Dette er den bedste måde at forebygge et løberknæ og andre eventuelle skader.

musearm

Øvelser og behandling af løberknæ

En fysioterapeut kan hjælpe med behandlingen af løberknæ, som oftest bygger på at styrke muskulaturen i hofterne og bækkenet samt strækøvelser af knæ og hofte. Det er også vigtigt at reducere aktiviteten under forløbet, så området får ro.

I visse tilfælde kan man også få smertestillende indsprøjtninger hos en læge, hvis smerterne er invaliderende eller forhindrer hverdagen.

Læs også om hold i ryggen, musearm, iskiasnerven eller forstuvet ankel.

FAQ

Hvad er et løberknæ?

Løberknæ er en tilstand, der involverer smerter bag eller omkring knæskallen. Det er en almindelig skade, der ofte påvirker løbere, men kan også forekomme hos personer, der udfører gentagne knæbøjninger.

Hvad er årsagen til løberknæ?

Årsagen til løberknæ kan være kompleks og omfatte faktorer som muskulær ubalance, svaghed i lår- og hoftemuskulaturen, overbelastning, dårlig knæ- eller fodstilling.

Kan jeg træne med et løberknæ?

I nogle tilfælde er det nødvendigt at ændre træningsrutiner, bruge specielle indlægssåler, eller modtage fysioterapi for at lindre smerter og forebygge tilbagevendende problemer. Ved vedvarende smerter eller komplikationer bør en sundhedsprofessionel konsulteres for en grundig evaluering og anbefalinger til behandling.

Hvad er symptomerne på løberknæ?

Symptomerne på løberknæ inkluderer normalt smerter omkring eller bag knæskallen, især når man bøjer knæet eller udfører aktiviteter som løb, trappegang eller knæbøjninger. Smerten kan være gradvis eller pludselig og forværres ofte ved gentagne belastninger på knæet.