Hold i ryggen - Forebyggelse, behandling og symptomer
Hold i ryggen kan være en ekstrem smertefuld omgang. Oftest er man ikke i tvivl, hvis man er blevet ramt af det. Det dækker også over betegnelserne: hekseskud, lumbago og låsning af lænden, men kendetegnes ved de stærke smerter. Læs om symptomer og behandling her.
Smerter i forbindelse med hold i ryggen kommer oftest pludseligt og kraftigt og kan gøre de mest simple hverdagspligter til en udfordring. Der er ikke fundet en direkte årsag på lidelsen, og det kan derfor være svært at forebygge det. Dog kommer vi med nogle bud på, hvordan du minimerer risikoen for at få hold i ryggen, samt gør dig klogere på symptomer og eventuel behandling.
Overbelastning og uhensigtsmæssige bevægelser ses ofte som medvirkende faktorer til lidelsen. Det er derfor en god idé at lave øvelser, som styrker ryggens stabilitet. En fysioterapeut vil kunne hjælpe dig med at finde øvelser, som passer til dig.
Hvad er hold i ryggen?
Der findes flere betegnelser for smerter i ryggen. Ofte taler man om hold i ryggen, eller hekseskud, når man har jagende smerter, særligt i lænden. Dog er det værd at være opmærksom på, at der kan være mange grunde til, at kroppen værker.
Hold i ryggen er anderledes fra andre typer af smerter i og omkring rygsøjlen. Ofte er en uhensigtsmæssig bevægelse årsagen til smerterne, men det kan også sagtens være skader på led, muskler og sener, overbelastning efter gentagelse af bevægelser eller tunge løft.
Årsagen til, at man får hold i ryggen, kan være forskellig. Enten kan musklen være blevet stiv, der kan være sket en overbelastning eller en krampe i eller flere af musklerne i ryggen, et stramt ledbånd eller en fastlås ryghvirvel. Alt dette giver smerter og irritation.
Symptomer på hold i ryggen:
De kraftige smerter, som gør, at man nærmest ikke kan bevæge sig, er det mest karakteristiske ved lidelsen. Nogle har svært ved at sove og sidde i den tid, hvor de er ramt, på grund af de voldsomme smerter.
De mest udbredte hold i ryggen symptomer:
- Jagende smerter i ryg og/eller lænden
- Forværring af smerter ved bevægelser, hvor ryggen bøjes
- Smerter ved dyb vejrtrækning eller hoste
- Smerter der stråler ned mod ballen eller op mod nakken
Hvordan kan man behandle hold i ryggen?
Hold i ryggen er heldigvis en lidelse, som oftest går hurtigt over. Det er derfor ikke altid, at man har brug for behandling af sine symptomer. Selvom det kan være svært og smertefuldt at bevæge sig, er det den bedste kur til lidelsen. Bevægelse øger nemlig blodgennemstrømningen, som har en lindrende effekt på musklerne.
Cykling kan også være en behjælpelig behandling, da det øger blodgennemstrømningen, men er mindre smertefuldt end løb eller styrketræning. En fysioterapeut kan hjælpe dig med de rette øvelser, som kan lindre smerterne og fremskynde helbredelsesprocessen, så du ikke skal lide unødvendigt.
Hvad skal man være opmærksom på?
Hold i ryggen er sjældent farligt, men symptomer kan nemt forveksles med andre lidelser. Det er derfor altid en god idé at opsøge lægen, hvis du oplever stærke smerter og er tvivl om, hvorvidt der kræves behandling.
Stråler dine smerter langt ned i benene kan der være tale om en diskusprolaps. Her kan du læse mere om symptomerne på diskusprolaps, og hvordan det skal behandles.
Du skal også være opmærksom på, hvis du oplever følelsesløshed eller føler, at din fod sover. Har du følelsesløshed omkring bækkenet og/eller problemer med vandladning, skal du straks søge læge. Hvis du oplever følgende symptomer, vil lægen vurdere, om der er tale om hold i ryggen eller andre problemer.
Hvad kan jeg gøre ved hold i ryggen?
Ønsker du selv at lindre dine smerter ved hold i ryggen kan du prøve følgende behandling og aktiviteter:
- Rolig gåtur med så rank ryg som muligt og et lille svaj i lænden
- Læg dig på en måtte med maven mod gulvet, og løft din overkrop, så dine arme er så strakte som muligt.
- Er smerterne ved at aftage, kan du hoppe en tur på cyklen, som er en god måde at få gang i din krop igen.
Øvelser til hekseskud i ryggen
Oplever du smerter i lænden, kan du prøve følgende øvelser mod hold i ryggen:
- Først lægger du dig fladt på maven, og tager nogle dybe vejrtrækninger. Det kan være en fordel at bruge en måtte at ligge på, så du ligger helt fladt. Lig her i 3-5 minutter, og mærk, hvordan hele din ryg slapper af.
- For at skabe et svaj i ryggen, kan du placere dine arme foran dig, så de hviler på dine albuer med håndfladen mod gulvet. Mærk især efter om svajet føles godt i lænden. Oplever du en forværring af smerter, som strækker ned i benene, skal du stoppe øvelsen.
- Med håndfladerne placeret i gulvet, kan du stille og roligt strække armene, så du svajer mere i ryggen. Hvis det ikke er smertefuldt, kan du blive i strækket i nogle sekunder, og sænke overkroppen mod gulvet igen. Gentag øvelsen mellem 5-10 gange.
Øvelser kan også bruges til at forebygge, at rygsmerterne kommer tilbage. Desværre ser man ofte, at personer, som rammes af hold i ryggen eller hekseskud i lænden får tilbagefald. Det kan derfor være gavnligt at styrke både rygmuskler og mavemuskler med øvelser som mavebøjninger og rygbøjninger.
Læs også på sundhed.dk omkring forskellige tiltag man kan lave.
Kan man træne med hold i ryggen?
Oplever du hekseskud, kan det være svært at udføre selv de nemmeste bevægelser. Derfor kan det også være svært at træne og motionere. Men motion er faktisk én af de bedste midler mod hold i ryggen.
Vil du gerne i gang, kan du med fordel starte med rolig gang i naturen, gerne på fladt terræn. Hertil er også både dans og rulleskøjtning en god måde at få motion på, uden at du lave belastende bevægelser.
Løb og vægttræning bør undgås, for ikke at skabe belastning på ryggen. Derfor anbefales disse ikke, hvis du har hold i ryggen, eller forsøger at kommer i gang efter tilstanden. Særligt boldspil er en rigtig skidt måde at træne på, i forbindelse med hekseskud.
Kontakt FYSIQ for behandling
Oplever du hold i ryggen eller hekseskud i lænden, og kan du ikke holde smerter ud, kan du kontakte FYSIQ for hjælp til behandling og udredning af symptomer. Vi har stor erfaring med alle former for smerter, og vores hold af dygtige fysioterapeuter står klar med råd og vejledning. Se også vores holdplan.
Smerter i lænden der stråler ned i benene kan skyldes flere årsager, hvorfor det også kan være nødvendigt at kontakte egen læge.
Få også andre former forbehandling hos FYSIQ. Kom eksempelvis til massage hos én af vores dygtige massører, eller få personlig træning med kostvejledning, mm.
FAQ
Hvad er hold i ryggen?
Hold i ryggen er ofte karakteriseret ved stærke smerter i lænd og ryg, som forhindrer dig i at udføre dagligdagspligter. Du er ofte besværet i forhold til at sove, sidde og generelt bevæge din ryg som normalt.
Hvad skal man gøre, hvis man får hold i ryggen?
Hvis du oplever at få stærke smerter i enten lænd eller ryg, bør du implementere mere bevægelse i din hverdag, det vil blødgøre dine muskler og have en lindrende effekt.
Hvor lang tid tager hold i ryggen?
Behandlingstiden varierer, alt efter hvor voldsomt og hvor længe du har gået med hold i ryggen, men typisk vil smerterne aftage i løbet af nogle få dage eller uger, hvis de rette øvelser udføres kontinuerligt.
Hvilke symptomer er der på hold i ryggen?
De typiske symptomer på hold i ryggen er jag i ryg og lænd, smerter ved vejrtrækning og smerter i nakken.
Har du spørgsmål?
Benyt formularen til at sende os en email. Vi vender tilbage så hurtigt, vi kan.