Hold i ryggen - Forebyggelse, behandling og symptomer

Hold i ryggen kan være en ekstrem smertefuld omgang. Oftest er man ikke i tvivl, hvis man er blevet ramt af det. Det dækker også over betegnelserne: hekseskud, lumbago og låsning af lænden, men kendetegnes ved de stærke smerter.

Det kommer oftest pludseligt og med meget kraftige smerter, som kan gøre de mindste hverdagspligter til en udfordring. Der er ikke fundet en direkte årsag på lidelsen, og det kan derfor være svært at forebygge det. 

Overbelastning og uhensigtsmæssige bevægelser ses dog ofte som medvirkende faktorer til lidelsen. Det er derfor en god idé at lave øvelser, som styrker ryggens stabilitet. En fysioterapeut vil kunne hjælpe dig med at finde øvelser, som passer til dig.

Symptomer på hold i ryggen:

De kraftige smerter, som gør, at man nærmest ikke kan bevæge sig, er det mest karakteristiske ved lidelsen. Nogle har svært ved at sove og sidde i den tid, hvor de er ramt, på grund af de voldsomme smerter.

De mest typiske symptomer er:

  • Jagende smerter i ryg og/eller lænden
  • Forværring af smerter ved bevægelser, hvor ryggen bøjes
  • Smerter ved dyb vejrtrækning eller hoste
  • Smerter der stråler ned mod ballen eller op mod nakken

Hvordan kan man behandle hold i ryggen?

Hold i ryggen er heldigvis en lidelse, som oftest går hurtigt over. Selvom det kan være svært og smertefuldt at bevæge sig, er det den bedste kur til lidelsen. Bevægelse øger blodgennemstrømningen, som har en lindrende effekt på musklerne.

Cykling kan også være en behjælpeligt, da det også øger blodgennemstrømningen, men er mindre smertefuldt en løb eller styrketræning. En fysioterapeut kan hjælpe dig til øvelser, som kan lindre smerterne og fremskynde helbredelsesprocessen, så du ikke skal lide unødvendigt.

Hvad skal man være opmærksom på?

Hold i ryggen er sjældent farligt, men symptomerne kan nemt forveksles med andre lidelser. Det er derfor altid en god idé at opsøge lægen, hvis du oplever stærke smerter.

Stråler dine smerter langt ned i benene kan der være tale om en diskusprolaps. Her kan du læse mere om symptomerne på diskusprolaps, og hvordan det skal behandles. 

Hvad kan jeg gøre ved hold i ryggen?

Ønsker du selv at lindre dine smerter ved hold i ryggen kan du prøve følgende aktiviteter:

  • Rolig gåtur med så rank ryg som muligt og et lille svaj i lænden
  • Læg dig på en måtte med maven mod gulvet, og løft din overkrop, så dine arme er så strakte som muligt.
  • Er smerterne ved at aftage, kan du hoppe en tur på cyklen, som er en god måde at få gang i din krop igen.

Har du spørgsmål?

Benyt formularen til at sende os en email. Vi vender tilbage så hurtigt, vi kan.

Kontakt os her