Iskiasnerven - Se øvelser og behandling​ mod smerter

Oplever du problematikker med iskiasnerven og døjer med smerter i den forbindelse? Det anbefales at konsultere professionelle for hjælp til øvelser og behandling, hvis man gerne vil undgå langvarige smerter og ondt i nerven. 

iskiasnerven

Iskiasnerven - Brug for øvelser til behandling af smerter?

FYSIQ besidder kompetente og professionelle fysioterapeuter, som til hver en tid står klar til at udlevere øvelser, eller være behjælpelige med behandling samt råd til selvhjælp.

iskiasnerven

Hvor sidder iskiasnerven henne?

Hvis du sidder og grubler lidt over spørgsmålet “Hvor sidder iskiasnerven?” og måske ikke helt kender svaret, så skal du vide, at du ikke er alene. 

Det er heldigvis en af årsagerne til, at vi er sat i verden. Vi vil gøre vores bedste for at forklare alt omkring nerven og øvelser, samt hvilken form for selvhjælp du som patient kan udføre, for at forbedre dine iskiassmerter. 

Iskiasnerven er den længste nerve vi har i vores krop. Den strækker sig faktisk helt fra ballen til hælen. Den har sine rødder placeret i den nedre del af lænden, samt øvre del af bækkenet. Vi har to af denne nerve, og det tykkeste sted har den en diameter som en lillefinger.

Symptomer

Hvis du har ondt i iskiasnerven og oplever iskiassmerter, vil symptomerne typisk forårsage problematikker i led og eller muskler. Symptomer vil variere ud fra, hvilke bevægelser man foretager sig, er man fysisk aktiv eller meget stillesiddende, vil selv smerten derfor ændre sig. 

Smerter vil man kunne opleve at strække helt fra ballerne til hælen, og sågar i nogle tilfælde kan smerterne nå helt ud i tæerne. 

Ofte vil smerterne føles som jagende fornemmelser i balden, benene eller ryggen. 

Årsag til ondt i iskiasnerven

Hos FYSIQ ønsker vi altid at oplyse vores patienter, og gøre dem klogere på lige netop deres problemer, i dette tilfælde hvorfor man får ondt i iskiasnerven og dermed oplever iskiassmerter

Smerterne opstår oftest grundet rodtryk på nerven, betændelse omkring nerven eller stramhed omkring nerven. Slidgigt kan blandt andet være en årsag til rodtryk på nerven. 

Den mest typiske årsag til at folk har smerter, er grundet en diskusprolaps i lænden. Derudover kan man også godt opleve at have ondt grundet: 

  • Betændelse i iskiasnerven
  • Forsnævring af rygmarvskanalen
  • Piriformissyndrom, udvid din viden på sundhed.dk
  • Myalgi eller myoser 
  • Tryk på nerver

De mest sjældne årsager kan være forårsaget af cancer, blodprop i benet eller infektion.

Iskiasnerven behandling

En kombination af øvelser og ledmobilisering af lænden er ofte den bedste behandling til smerterne. Her er formålet med øvelserne og mobiliseringen, at lette trykket på iskiasnerven, så smerterne bliver mindre. 

Ved øvelser med mange gentagelser og lav belastning øges smidigheden. Det handler om at finde den rette belastning, da en for hård belastning vil være smertefuldt, og for blid belastning ikke vil have en effekt. 

Det kan derfor være rart at få professionel hjælp hos en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige belastning.

Er smerterne i iskiasnerven meget kraftige kan aflastning i en periode være den bedste behandling. Dette vil dog være efterfulgt af en genoptræningsperiode for at genoprette smidigheden i leddene.

smerter i iskiasnerven

Når iskiasnerven er klemt

Er årsagen til, at du har smerter i iskiasnerven, at nerven sidder i klemme, vil behandling have en stor betydning for at skabe plads til den. Dette gør man især ved retningsbestemte øvelser.

Har man mere genstridige smerter, kan en professionel, eksempelvis en fysioterapeut, hjælpe med forskellige manuelle håndgreb, som har en lindrende virkning på smerter, når iskiasnerven sidder i klemme.

Det løser naturligt ikke problemet, at behandle symptomerne alene, men det kan skabe smertelindring. For en mere holdbar bedring, skal øvelser for ryggen inkluderes i hverdagen, hvor der skabes stabilitet. Er dette ikke effektfuldt, kan man også vælge en medicinsk smertebehandling hos egen læge.

Stivhed i nerve og bindevæv

Hvis årsagen til smerter i iskiasnerven er stivhed i selve nerven, eller i arvævet omkring nerven, er den primære behandling altid først og fremmest optræning med forskellige øvelser, der både styrker og smidiggør det stive bindevæv.

Her er udfordringen, at behandling hos en fysioterapeut, med relevante øvelser og stræk, for denne type smerter i iskias, er, at det kan tage mellem 4 og 6 uger med træning, før der ses en bedring.

Det er fordi, at arvævet kun giver sig meget lidt, hver gang det strækkes ud. Den smidighed, der opstår og opnås med de rette øvelser, skal gentages mange gange, før det anses for vedvarende behandling, og det tager som sagt flere ugers træning.

I sidste ende vil du god blive glad for at det arbejde, du ligger i det, da det kan fjerne smerter i iskiasnerven.

iskiasnerve strækøvelser

Iskiasnerven smerter selvhjælp

Døjer du med smerter i iskiasnerven, er der en række ting du kan gøre for at hjælpe dig selv. Dette indebærer blandt andet at lave strækøvelser, da forskellige strækøvelser kan lindre trykket på nerven.

Du kan også prøve moderat fysisk aktivitet som selvhjælp, da motion som svømning eller gåture kan hjælpe med at reducere smerter og forbedre iskiassmerter. En anden mulighed er brug af varmepuder eller isposer på det berørte område, hvilket kan lindre smerter og reducere betændelse.

Til sidst er det en god idé at fokusere på din kropsholdning, da dette også har særlig betydning for folk med ondt i iskiasnerven. 

Er dine smerter meget invasive, råder vi at søge professionel hjælp hos fysioterapeuter eller egen læge.

Du kan også læse mere på sygeforsikring.dk omkring iskias-smerter.

Opsøg professionel behandling hos FYSIQ

Forkert træning kan resultere i smerter, og det kan derfor være gavnligt at tage en snak med en fysioterapeut om din vanlige træningsmetoder. Her vil fysioterapeuten kunne vurdere, om du bør ændre din træning grundet skævbelastning.

Det kan også hjælpe at variere dine arbejdsstillinger, så du undgår at lave en den samme bevægelse i lang tid, da dette også kan medføre smerter i iskiasnerven. Book en tid hos os bliv klogere på dine muligheder. 

Find også information om aerob vs anaerob træningfrossen skulderknogleskørhedhold i ryggen, impingement skulder og meget andet på vores hjemmeside.

Sundhed og velvære

Du kan med fordel anvende FYSIQ som dit foretrukne træningscenter, men også komme til behandling. Hos os finder du nemlig både personlige trænere, der kan hjælpe med at sammensætte personlige forløb og kostplaner, massører, fysioterapeuter og andre professionelle behandlere.

Læs mere om vores behandlingstyper her.

FAQ

Hvad er Iskiasnerven?
Iskiasnerven er den største nerve i kroppen. Den udspringer fra ballen og løber ud i benet på hver side af kroppen.

Hvor ondt gør Iskiassmerter?
Iskiassmerter kan variere meget i styrken, og kan være alt fra generende smerter til invaliderende smerter.

Hvorfor får man smerter i Iskiasnerven?
Smerterne i Iskiasnerven skyldes ofte en inflammation omkring nerven i ryggen eller i forbindelse med en diskusprolaps.

Hvordan behandler man Iskiassmerter?
Den bedste behandling til smerter i Iskiasnerven er øvelser, som øger blodtilførslen til området. Dette er ofte i samarbejde med en fysioterapeut, som kan sikre, at øvelserne udføres korrekt.