Frossen skulder - Symptomer, årsager og behandling

Hvad er en frossen skulder, hvilke symptomer skal man være opmærksom på, og hvordan foregår behandling og øvelser? Vi anbefaler altid, at du tager fat i din læge eller fysioterapeut, hvis du mistænker tilstanden. Hos FYSIQ er vi altid klar til at hjælpe dig med at blive smertefri.

frossen skulder

Hvad er en frossen skulder?

Frossen skulder, også kaldet kapsulit, er en irritationstilstand i skulderleddet, hvor ledkapslen skrumper, hvilket medfører smerter i hele skulderen. Tilstanden medfører stærk nedsat bevægelighed i skulderen, og mange døjer med store smerter, selv i hviletilstand. Det kan opstå spontant eller udvikles som komplikation efter en operation eller skade.

Bindevævet, der sidder i ledkapslen, klistrer sammen med ledhovedet, og det er dette, der resulterer i stor nedsat bevægelighed og store, eller langvarige, smerter. Ledskapslens formål er at begrænse skulderens bevægelighed og beskytte vævet omkring kapslen. Ved en frossen skulder opstår der inflammation af skulderleddet, hvilket nedsætter bevægeligheden og resulterer i smerter.

Tilstanden optræder oftest i 40-60 års alderen, og den ses oftere hos kvinder end mænd. Derudover er den hyppigere hos patienter med sukkersyge.

Du kan læse endnu mere sundhedsfaglig information om frossen skulder på Sundhed.dk.

Har du brug for massage, så se mere her.

frossen skulder

Hvad er symptomerne på en frossen skulder?

Tilstanden er præget af at være et langvarigt forløb, hvor smerterne kommer langsomt og snigende. Smerterne sidder typisk i skulderen og bevæger sig ud på ydersiden af overarmen. I svære tilfælde kan det gå ned i underarmen. Man har ofte store smerter når man sover og i hvile, og kan derfor have svært ved at ligge på skulderen om natten.

Tilstanden frossen skulder kan deles op i tre stadier, og symptomer viser sig typisk på følgende vis:

  1. Smertestadiet: Her tager smerterne til – varer ca. 3-8 mdr.
  2. Adhæsionsstadiet: Her tager stivheden til og smerterne aftager – varer ca. 4-6 mdr. 
  3. Ophelingsstadiet: Sparsomme smerter, men stivhed i skulderen – varer ca. 1-3 mdr.

Smerter vil ofte både være der i passiv og aktiv tilstand, hvilket betyder, at du både vil opleve smerter, når du selv løfter armen, men også hvis andre løfter din arm.

Fordi tilstanden udvikler sig langsomt, er der mange, der først går til lægen, efter symptomer og smerter taget til. Det er desværre en længerevarende lidelse, hvor behandlingen skal tilrettelægges individuelt og målrettes den enkelte. Frossen skulder kan refereres til som en kold skulder.

Hvordan stilles diagnosen?

Vi anbefaler at kontakte egen læge ved mistanke og symptomer på frossen skulder. Lægen vil foretage en grundig undersøgelse af din bevægelighed. Gennem de tre stadier af tilstanden, vil du opleve flere forskellige behandlingsmetoder, da hvert stadie kræver noget forskelligt. Dette kan eksempelvis være massage og andre øvelser.
 

Ofte vil der ikke tages prøver, som blodprøver, da det er sjældent, at det giver et resultat. Scanninger af skulderen kan bruges til at udelukke andre sygdomme, men kan ikke bruges til at diagnosticere en frossen skulder. Det skyldes, at det ikke kan ses på ultralyd eller røntgenundersøgelser.

frossen skulder

Hvilken behandling findes der?

Det kan ofte være en langvarig proces at genvinde styrken og smidigheden helt tilbage i skulderen uden at opleve smerter. Det er derfor en god idé at starte så tidligt som muligt med fysioterapi, som kan forkorte sygdomsforløbet og fremme bedring.

Til at starte med vil du behandles med receptpligtig smertestillende medicin, og det kan desuden være nødvendigt med kortisonindsprøjtninger i skulderen, der med til at dæmpe betændelse og smerter.

Når smerterne begynder at aftage, og din bevægelighed er på vej tilbage, så kan fysioterapi og øvelser med fordel anvendes som behandling. Her kan du begynde på øvelser tilpasset en frossen skulder, som en fysioterapeut vil hjælpe dig med.

Fysioterapeuten vil også arbejde forsigtigt med de stramme strukturer omkring skulderleddet, og det er vigtigt, at der bliver lagt et træning- og genoptræningsprogram, der kan bruges inden for smertegrænsen. Der kan også gøres brug af massage.

I få tilfælde kan en operation være gavnlig. Dette er gældende hos personer, som døjer med tilstanden i lang tid uden bedring. Her kan en operation gå ind og løsne skulderkapslen, som vil hjælpe på bevægeligheden og smerterne.

Kontakt os

Leder du efter fysioterapi som en del af et behandlingsforløb mod frossen skulder? Vi er behjælpelige med både øvelser og massage, og du er altid velkommen til at kontakte os eller booke en tid i en af vores klinikker i København. 

Sammen skræddersyer vi den bedste behandling til dig, der passer til netop din situation. Vi udfører altid en række test forud for behandling, så vi kan hjælpe vores patienter på sikker og udførlig vis. 

FAQ

Hvorfor får man en frossen skulder?

Tilstanden er ofte noget, der opstår spontant, men kommer langsomt og snigende. Hos de fleste er årsagen til frossen skulder ukendt, men det kan opstå efter et stød, skade eller fald på skulderen. Hvis dette er årsagen, vil man dog først mærke noget længe efter.

Kan man træne en frossen skulder?

En frossen skulder varer typisk 1-2 år, og da skulderen bliver stram, og man mister bevægelighed i starten, er det svært at træne den. Når smerterne begynder at aftage, så kan man begynde på stille øvelser med en fysioterapeut. Det er vigtigt, at genoptræning fokuserer på træning af alle muskler i skulderen.

Kan man massere en frossen skulder?

En fysioterapeut kan godt massere en frossen skulder, og behandlingen kan være med til at løsne op og lindre nogle af de smerter, man oplever med tilstanden. Dog skal man være forsigtig, da for meget bevægelse i det første stadie, kan skade mere. Derfor er det vigtigt, at man altid lader en professionel om det.

Hvordan slipper man af med en frossen skulder?

I de fleste tilfælde kan en frossen skulder behandles uden operation. Tilstanden er desværre et længerevarende forløb, der typisk varer 1-2 år. I starten af behandlingen vil man skulle tage smertestillende medicin, og det kan være nødvendigt med kortisonindsprøjtninger. Når smerterne aftager, vil man i samarbejde med en fysioterapeut begynde på genoptræning.