Følg os
Hvad er en frossen skulder, hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på, og hvordan foregår behandlingen? Vi oplyser dig om symptomer og årsager, så du kan genkalde, om du er plaget af netop det.
Vi anbefaler altid, at du tager fat i din læge eller fysioterapeut, hvis du mistænker, at du har tilstanden. Hos FYSIQ er vi altid klar til at hjælpe dig med at blive smertefri.
Frossen skulder, eller kapsulit, er en irritationstilstand i skulderleddet, hvor ledkapslen skrumper, hvilket medfører smerter i hele skulderen. Tilstanden medfører stærk nedsat bevægelighed i skulderen, og mange døjer med store smerter, selv i hvile. Det kan opstå spontant eller udvikles som komplikation efter en operation eller skade.
Bindevævet, der sidder i ledkapslen, klistrer sammen med ledhovedet, og det er dette, der resulterer i stor nedsat bevægelighed og store, eller langvarige, smerter. Tilstanden optræder oftest i 40-60 års alderen, og den ses oftere hos kvinder end mænd. Derudover er den hyppigere hos patienter med sukkersyge.
Du kan læse endnu mere sundhedsfaglig information om frossen skulder på Sundhed.dk.
Har du brug for massage, så se mere her.
Tilstanden er præget af at være et langvarigt forløb, hvor smerterne kommer langsomt og snigende. Smerterne sidder typisk i skulderen og bevæger sig ud på ydersiden af overarmen. I svære tilfælde kan det gå ned i underarmen.
Tilstanden frossen skulder kan deles op i tre stadier:
Fordi tilstanden udvikler sig langsomt, er der mange, der først går til lægen, efter smerterne har tiltaget en del. Det er desværre en længerevarende lidelse, hvor behandlingen skal tilrettelægges individuelt og målrettes den enkelte.
Til at starte med, vil du behandles med receptpligtig smertestillende medicin, og det kan desuden være nødvendigt med kortisonindsprøjtninger i skulderen, der med til at dæmpe betændelse og smerter.
Når smerterne begynder at aftage, og din bevægelighed er på vej tilbage, så kan fysioterapi med fordel anvendes. Her kan du begynde på frossen skulder øvelser, som en fysioterapeut vil hjælpe dig med. Fysioterapeuten vil også arbejde forsigtigt med de stramme strukturer omkring skulderleddet, og det er vigtigt, at der bliver lagt et træning- og genoptræningsprogram, der kan bruges inden for smertegrænsen.
Hvis du leder efter fysioterapi som en del af et behandlingsforløb mod frossen skulder, ønsker hjælp til øvelser, eller ønsker en konsultation, så kontakt os endelig, eller book en tid i en af vores klinikker i København.
Hvorfor får man en frossen skulder?
Tilstanden er ofte noget, der opstår spontant, men kommer langsomt og snigende. Hos de fleste er årsagen til frossen skulder ukendt, men det kan opstå efter et stød, skade eller fald på skulderen. Hvis dette er årsagen, vil man dog først mærke noget længe efter.
Kan man træne en frossen skulder?
En frossen skulder varer typisk 1-2 år, og da skulderen bliver stram, og man mister bevægelighed i starten, er det svært at træne den. Når smerterne begynder at aftage, så kan man begynde på stille øvelser med en fysioterapeut. Det er vigtigt, at genoptræning fokuserer på træning af alle muskler i skulderen.
Kan man massere en frossen skulder?
En fysioterapeut kan godt massere en frossen skulder, og behandlingen kan være med til at løsne op og lindre nogle af de smerter, man oplever med tilstanden. Dog skal man være forsigtig, da for meget bevægelse i det første stadie, kan skade mere. Derfor er det vigtigt, at man altid lader en professionel om det.
Hvordan slipper man af med en frossen skulder?
I de fleste tilfælde kan en frossen skulder behandles uden operation. Tilstanden er desværre et længerevarende forløb, der typisk varer 1-2 år. I starten af behandlingen vil man skulle tage smertestillende medicin, og det kan være nødvendigt med kortisonindsprøjtninger. Når smerterne aftager, vil man i samarbejde med en fysioterapeut begynde på genoptræning.