Aerob vs. anaerob træning - Hvad er forskellen på dem?

Aerob træning

Kender du forskellen mellem aerob vs. anaerob træning? Du gør helt sikkert brug af begge typer, men ved du, hvornår og hvordan? Lad os gøre dig klogere på området, så du har styr på fordelene ved at træne begge typer.

Hvad er aerob træning?

Aerob træning handler om at forbedre kredsløbet, herunder hjerte, lunger og blodkredsløb. Der omsættes under denne træningstype fedt og kulhydrater, gennem forbrænding med iltforbrug.

Her vil man arbejde på at forbedre kroppens ydeevne i forhold til produktion af energi ved forbrug af ilt, men også for bedre optag af ilt i kroppen. Dette gælder både over længere perioder, men også mere generelt.

Det betyder typisk, at tempoet er højere, og musklernes grænser skubbes for at optage mest muligt ilt og skabe mest mulig energi i hele kroppen. Aerob træning kendes også typisk som konditionstræning.

Hvad er anaerob træning?

Forskellen mellem aerob vs. anaerob træning ses tydeligt i måden, der ydes på, men også på måden, hvorpå kroppen responderer.

I denne træningstype skal der skabes eksplosiv energi i kroppen uden brug af ilt. Her er intensiteten i træningen derfor ekstrem høj, og der er derfor heller ikke nok ilt tilgængeligt til at skabe denne energi.

Ved at træne anaerob træning én gang om ugen, øger du længden på den periode, hvori kroppen og musklerne kan yde deres maksimale. Dette vil betyde mere intens og hård træning i længere perioder eller af flere omgange. Anaerob træning omfatter blandt andet intervaltræning, styrketræning og sprint.

Den gode kombination

Forskellen mellem aerob vs. anaerob træning ligger således i, om der produceres eksplosiv eller vedvarende energi gennem ilt.

Ønsker du at tabe dig, komme i bedre form, forebygge livsstilssygdomme, mm., men også at øge muskelmasse, forbedre dit energiforbrug eller reducere ømhed, er en kombination af de to god.

Anvendte kilder