Spinalstenose øvelser - Behandling og faglig ekspertise

Spinalstenose øvelser spiller en afgørende rolle i behandlingen af din skade, som muligvis ofte skyldes en indsnævring af rygmarvskanalen. Denne tilstand kan forårsage store smerter, følelsesløshed og nedsat funktion i ryggen og benene.

Øvelser og træning har til formål at lindre symptomer, styrke rygmusklerne og forbedre fleksibiliteten, hvilket kan bidrage til bedre livskvalitet hos patienten.

spinalstenose øvelser

Hvad er spinalstenose?

Spinalstenose er en tilstand, hvor der sker en forsnævring af rygmarvskanalen og omkring nerverne, på grund af naturlige forandringer i rygsøjlen (også kendt som slidgigt i ryggen).

Dette medfører ofte symptomer i form af smerter i både ryg og ben, som især ses under gang og i stående stillinger. Forsnævringen, og dermed smerterne, skyldes osteofytdannelse og fortykkelse af knogleledbånd, ledkapsler og udposninger på diskusser i ryggen.

I langt de fleste tilfælde, skyldes spinalstenose forandringer i ryggen på baggrund af slid, som kommer med alderen, men også ved fysisk hårdt arbejde og ved overvægt. Dog kan det også komme af forkalkning, forsmalning af bruskskiverne i ryggen og andre forhold.

Spinalstenose symptomer

Der er forskellige symptomer, du skal være opmærksom på, hvis du mistænker en spinalstenose. Disse indebærer blandt andet:

  • Smerter i ryggen
  • Smerter i benene
  • Nedsat følsomhed eller svaghed
  • Usikre bevægelser
  • Generelt forværrede symptomer ved fysisk aktivitet


Smerterne kan være varierende fra mild til alvorlig, og kan forværres ved bevægelse eller bestemte positioner. Smerterne kan desuden strække sig ned gennem ballerne og lårene, og kan forårsage følelsesløshed, prikken eller svaghed i benene.

Professionel hjælp ved spinalstenose

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er alle individer, der oplever symptomer, og alvorligheden af disse kan variere meget. Spinalstenose øvelser bør derfor også altid planlægges og tilpasses efter din tilstand. En fysioterapeut hos FYSIQ vil kunne hjælpe dig med en professionel behandling, som passer til dine behov.

Har du mistanke om spinalstenose eller opleves lignende symptomer, anbefales det at konsultere en læge for en nøjagtig diagnose og passende behandling.

spinalstenose øvelser

Gode øvelser ved spinalstenose

Fysioterapi en god måde både at forebygge og behandle spinalstenose. Her får man nemlig hjælp til fleksion og stabilisering af ryg og mavemuskler med statiske ryg- og mavemuskel øvelser.

Både fitnesstræning af forskellig art, såvel som cykling og svømning kan være god og relevant træning. Mere konkrete øvelser for spinalstenose indebærer squats med kropsvægt, for at træne benmusklerne, stående eller siddende toe touch, kat-hund øvelser for stræk og træning af rygmusklerne, samt øvelsen ‘solopgang‘.

Ønsker du mere generel hjælp, eller personlig vejledning, er du altid velkommen til at tage kontakt til den nærmeste af vores klinikker.

Sådan laver du spinalstenose øvelser

Tager vi nogle af de ovennævnte spinalstenose øvelser, som er nogle effektive, men samtidig skånsomme øvelser, kan du udføre dem således:

  • Squats: Stil dig med let spredte ben, omkring skulderbredde, sæt dig roligt ned i en 90 graders vinkel, gerne med armene stræk ud foran dig eller krydset henover brystet, og vend tilbage til stående position.
  • Toe touch: Stil dig i en neutral position med armene ned langs siden og benene stræk. Bevæg dig nu langsomt forover, med fingerspidserne pegene mod tæerne. Forsøg at bukke dig så langt ned mød fødderne, som muligt, hold positionen i 1-2 sekunder, og bevæg dig langsomt op til neutral stående position igen.
  • Kat-hund: Placer dig med knæene og håndfladerne i gulvet. Svej forsigtigt i ryggen, mens du ser mod loftet, hold positionen i 1-2 sekunder, og bevæg dig op i en position, hvor ryggen skydes op mod loftet og ansigtet rette mod gulvet. Hold igen denne position i 1-2, inden det samme gøres igen. Til denne øvelse kan det være godt med et underlag for at skåne knæene.
  • Solopgang: Denne øvelse udføres, ved at lad overkroppen hænge foroverbøjet, med strakte ben. Hold hænderne, som havde du en bold imellem dem. Før nu hænder, arme og overkrop sidelænds opad, så du til sidst når op til en opretstående position, med armene overhovedet. Bevægelsen fortsættes ned langs den anden side, og ned til startpositionen. Dette gentages begge veje, med og mod uret.

Hvordan opleves bensmerter

Bensmerter kan være forårsaget af mange ting, og behøver selvfølgelig langt fra at skyldes noget alvorligt. I forhold til spinalstenose opleves bensmerterne ofte som  “stråler”, der går ud i benene, og kan ydermere strækker sig ned gennem ballerne og lårene, hvilket kan forårsage svaghed, prikken og følelsesløshed i denne del af kroppen.

Påvirkning af balancen

Spinalstenose kan i nogle tilfælde påvirke din balance, da en indsnævring af rygsøjlen ofte finder sted og påvirker nerverødderne eller rygmarven. Dette kan medføre en følelse af ubalance og svimmelhed. 

Det kan desuden føles som om, at den normale sensoriske feedback bliver ukontrolleret, hvilket også giver balanceproblemer. Der er derfor øget risiko for fald eller ustabilitet under fysisk aktivitet. 

Vi anbefaler altid at søge faglig hjælp, så du kan få en præcis vurdering af din tilstand, og så du kan få den rette hjælp og spinalstenose øvelser.  

Faglig hjælp hos FYSIQ

Hos FYSIQ tilpasses træningsprogrammerne individuelt til patientens behov og tilstanden af spinalstenose. Øvelser fokuserer på at styrke blandt andet ryg- og mavemusklerne samt forbedre holdningen og fleksibiliteten hos patienten. 

Det omfatter ofte strækøvelser, der sigter mod at forbedre bevægelighed i ryggen og benene samt styrketræning af musklerne omkring rygsøjlen for at øge stabilitet og styrke.

Derudover kan træningen inkludere aerobe øvelser såsom cykling, svømning eller gåture, der kan forbedre kredsløb og styrke musklerne uden at lægge overdreven belastning på rygsøjlen. Vi tilbyder skræddersyede træningsprogrammer hos FYSIQ, der har lige netop dine smerter og situation for øje. 

Se også behandling af tennisalbue og piskesmæld.

Bedre livskvalitet med træning

Ved at deltage i regelmæssig træning og øvelser under faglig vejledning kan patienter med spinalstenose opleve en forbedring af deres mobilitet samt en reduktion af smerter og ubehag.

Vi finder det i denne sammenhæng vigtigt at påpege, at træningsprogrammer i forbindelse med smertelige tilstande altid bør tilpasses dig individuelt og udføres under vejledning af en kvalificeret fagperson. Dette for at sikre, at din tilstand og behov tages i betragtning, og at dine øvelser ikke risikerer at forværre tilstanden.

FYSIQ tilbyder en mere omfattende tilgang til dine spinalstenose øvelser, der sigter mod at forbedre patientens funktion og livskvalitet ved at styrke rygmusklerne, øge fleksibilitet og lindre symptomerne forbundet med denne tilstand.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre nærmere om vores forløb for netop denne tilstand og skade. Vi vil dog altid skræddersy dit individuelle forløb ud fra din tilstand.

Behandling af spinalstenose med operation

For forebyggelse og mindst gene, er et højt aktivitetsniveau anbefalet, eksempelvis med cykling. Dog er der generetl ingen smertestillende medikamenter, som afhjælper senerne, hvorfor nogle vælger en operation for spinalstenose.

Dette kan blandt andet være en nødvendighed, når: 

  • Behandling ingen effekt har haft i 3-6 måneder og generne stadig er store.
  • Der opstår problemer med vandladning og eller kontrol af afføring.
  • Smerterne er konstante.

Ved en spinalstenose operation laves der mere plads til nerverne i rygmarvskanalen. Denne type indgreb har gode resultater for gener i arme og ben, men har ikke stor effekt på smerter i lænden og ryggen.

Læs også om musearm, iskiasnerven eller forstuvet ankel.

FAQ

Hvad er spinalstenose øvelser godt for?

Øvelserne og træning har til formål at lindre symptomer, styrke rygmusklerne og forbedre fleksibiliteten. 

Hvad indebærer behandling af spinalstenose? 

Et højt aktivitetsniveau er anbefalet. Der findes desværre ingen smertestillende medikamenter, som afhjælper senerne, hvorfor en operation kan være nødvendig. 

Hvilke øvelser mod spinalstenose kan jeg bruge?

Strækøvelser sigter mod at forbedre bevægelighed i ryggen og benene. Herunder styrketræning af musklerne omkring rygsøjlen for at øge stabilitet og styrke.

Hvad kan FYSIQ gøre?

Hos FYSIQ tilpasses træningsprogrammerne individuelt til dine behov og tilstand. Øvelser fokuserer på at styrke ryg- og mavemusklerne samt forbedre holdningen og fleksibiliteten. 

Anvendte kilder