Følg os
Hvad er piskesmæld og hvordan identificerer man symptomer og metoder for behandling? Hos FYSIQ er vi eksperter inden for fysioterapi og træning, og derfor har vi også set flere tilfælde med ‘whiplash’, samt behandlet dem. Læs mere om tilstanden.
Et piskesmæld, også kaldet et whiplash, opstår som ved forstuvning eller overstrækning af bløddelene i halshvirvelsøjlen. Dette kan være forårsaget af en pludselig kraftpåvirkning af halsen eller nakken.
Oftest ser man piskesmældsskader efter bilsammenstød, hvor man påkøres bagfra, forfra eller fra siden. Men det er også muligt at få et piskesmæld fra andre typer af uheld, eksempelvis i forbindelse med dykning.
Det akutte piskesmæld kan betragtes som en forstuvning af nakken eller halsen. Nogle oplever længerevarende problemer efter en piskesmældsskade og udvikler således et whiplash-syndrom. Årsagen til denne tilstand diskuteres endnu i dag.
Da der sker skader i bløddele, som muskler, sener, ledkapsler og ledbånd, samt nervesystemet, og forskydninger i led, ser man ofte symptomer som alvorlige nakkesmerter.
Derudover er det almindeligt at opleve symptomer som:
Oplever du disse symptomer, bør du søge hjælp hos lægen for behandling af piskesmæld.
Der findes forskellige behandlingsmetoder, når det kommer til behandling af piskesmæld. Du kan selv anvende ispose i 20 minutter ad gangen på nakken og tage smertestillende medicin.
Har man svære smerter, eller er man i tvivl om graden af skaden, kan du hos lægen også få behandling, i form af stærkere smertestillende medicin, nakkestøtte og forskellige øvelser.
Det er vigtigt, at du hurtigt begynder at bruge din nakke, som normalt, igen, de er nemlig vigtige for smidigheden af bløddelene og for at forebygge permanent stivhed i området.
Læs også om tennisalbue.
Oplever du symptomer, bevidstløshed eller hukommelsestab under eller efter uheldet, kvalme og opkastning, stærke smerter i hoved, nakke og skuldre, eller en sovende eller stikkende fornemmelse i samme område, bør du omgående søge læge.