Piskesmæld - Hvad er symptomer og behandling hos FYSIQ?

Træning med piskesmæld

Hvad er piskesmæld og hvordan identificerer man symptomer og metoder for behandling? Hos FYSIQ er vi eksperter inden for fysioterapi og træning, og derfor har vi også set flere tilfælde med ‘whiplash’, samt behandlet dem. Læs mere om tilstanden.

Hvad er piskesmæld?

Et piskesmæld, også kaldet et whiplash, opstår som ved forstuvning eller overstrækning af bløddelene i halshvirvelsøjlen. Dette kan være forårsaget af en pludselig kraftpåvirkning af halsen eller nakken.

Oftest ser man piskesmældsskader efter bilsammenstød, hvor man påkøres bagfra, forfra eller fra siden. Men det er også muligt at få et piskesmæld fra andre typer af uheld, eksempelvis i forbindelse med dykning.

Det akutte piskesmæld kan betragtes som en forstuvning af nakken eller halsen. Nogle oplever længerevarende problemer efter en piskesmældsskade og udvikler således et whiplash-syndrom. Årsagen til denne tilstand diskuteres endnu i dag.

Almindelige symptomer

Da der sker skader i bløddele, som muskler, sener, ledkapsler og ledbånd, samt nervesystemet, og forskydninger i led, ser man ofte symptomer som alvorlige nakkesmerter.

Derudover er det almindeligt at opleve symptomer som:

  • Stivhed i nakken
  • Hovedpine
  • Svimmelhed


Oplever du disse symptomer, bør du søge hjælp hos lægen for behandling af piskesmæld.

Piskesmæld behandling

Behandling af piskesmæld

Der findes forskellige behandlingsmetoder, når det kommer til behandling af piskesmæld. Du kan selv anvende ispose i 20 minutter ad gangen på nakken og tage smertestillende medicin.

Har man svære smerter, eller er man i tvivl om graden af skaden, kan du hos lægen også få behandling, i form af stærkere smertestillende medicin, nakkestøtte og forskellige øvelser.

Det er vigtigt, at du hurtigt begynder at bruge din nakke, som normalt, igen, de er nemlig vigtige for smidigheden af bløddelene og for at forebygge permanent stivhed i området.

Læs også om tennisalbue.

Faresignaler ved piskesmæld

Oplever du symptomer, bevidstløshed eller hukommelsestab under eller efter uheldet, kvalme og opkastning, stærke smerter i hoved, nakke og skuldre, eller en sovende eller stikkende fornemmelse i samme område, bør du omgående søge læge.

Vær opmærksom på din krop

Der kommer kun større fokus på kroppen, og hvordan det at være opmærksom på kroppen kan hjælpe dig med at forstå, hvordan du har det. Oplever du piskesmæld symptomer, er det derfor vigtig at reagere på disse, så der kan blive taget hånd om situationen. Tager du ikke dine smerter alvorligt, kan du desuden risikere at få senfølger. 

Gynobs fysioterapeut

Senfølger

Piskesmæld senfølger betegnes som de potentielle langsigtede konsekvenser eller komplikationer, der kan opstå efter en skade. Senfølgerne kan omfatte vedvarende smerter, nedsat bevægelighed i nakken eller skuldrene, kronisk stivhed, hovedpine, svimmelhed eller endda kognitive udfordringer. 

Nogle individer kan opleve disse symptomer i en længere eller kortere periode efter skaden, og i nogle tilfælde kan de blive kroniske, hvilket kan få betydelig indvirkning på dagligdagen. Det er derfor ekstremt vigtigt at søge lægehjælp og passende behandling for at håndtere disse senfølger. 

Behandling af piskesmæld hos FYSIQ

Hos FYSIQ arbejder vi ud fra en forståelse om kroppen som en helhed, hvor alting hænger sammen, og påvirker os som mennesker. Vi kombinerer sommetider også forskellige former for behandling, da vi tror på, at det giver de bedste forudsætninger for bedring. 

Hos os tilpasses træningsprogrammerne individuelt til dine specifikke behov og tilrettelægges gradvist for at genopbygge styrke og stabilitet efter piskesmæld. Der lægges også vægt på forbedring af kropspositionering for at reducere risikoen for gentagne belastninger og fremtidige problemer.

Vigtigt at forstå er, at behandlingen af piskesmæld kan være en trinvis proces, der kræver tålmodighed og konsekvent terapi og træning. FYSIQ tilbyder en holistisk tilgang, som sigter mod at genoprette kroppens funktion og mindske smerte for at forbedre patientens livskvalitet.

Læs også omkring hold i ryggen, diskusprolaps og mange af vores andre behandlingsformer.

FAQ

Hvad er et piskesmæld?

Et piskesmæld opstår som ved forstuvning eller overstrækning af bløddelene i halshvirvelsøjlen. Dette kan være forårsaget af en pludselig kraftpåvirkning af halsen eller nakken.

Hvordan behandles piskesmæld?

Ved svære smerter  kan behandling i form af smertestillende medicin, nakkestøtte og forskellige øvelser være nødvendigt.

Hvad indebærer piskesmæld senfølger?

Senfølger kan omfatte vedvarende smerter, nedsat bevægelighed i nakken eller skuldrene, kronisk stivhed, hovedpine, svimmelhed eller endda kognitive udfordringer. 

Hvad kan FYSIQ gøre?

Hos FYSIQ tilbyder vi en holistisk tilgang og behandling, som sigter mod at genoprette kroppens funktion og mindske smerte for at forbedre patientens livskvalitet.