Ondt i akillessenen - Sådan forebygger og behandler du det

Har du ondt i akillessenen skyldes det ofte akillessenebetændelse. Senen er placeret bagerst på din fod, og det går fra det øverste af hælen helt op til dine knæhaser. Navnet kommer fra den græske gud “Achilleus”, som efter sigende var usårlig bortset fra bagerst på hans fod. Læs mere om forebyggelse og behandling herunder.

ondt i akillessenen

Hvordan føltes smerter i akillessenen?

Ondt i akillessenen forbindes ofte med smerter i hælen eller bagerst på foden. Smerterne er oftest ikke særlig voldsomme, og de kan sammenlignes med ømhed i kroppen.

Har du meget stærke smerter, kan det også være en overrivning af senen, hvilket har et andet behandlingsforløb. Hvis du oplever meget kraftige smerter, bør du derfor søge rådgivning hos egen læge.

Læs også om forstuvet ankel.

Spinalstenose operation og behandling

Hvorfor får man ondt i akillessenen?

Senen er utrolig stærk og bærer til dagligt kroppen, hvor den forhindrer, at man falder forover, når man går. Dog er det ofte, at man får gener i senen, og dermed får ondt i akillessenen.

Det ses ofte hos personer, der løber meget eller generelt bevæger sig meget. Smerterne skyldes ofte en overbelastning eller forskydning af senen. Dårligt fodtøj kan også være skyld i, at du får ondt i akillessenen.

Smerterne opleves ofte i forbindelse stivhed eller hævelse omkring senen. Ofte er smerterne ikke ekstreme, hvilket desværre resulterer i, at mange prøver at løbe smerterne væk. Det vil dog kun gøre tilstanden værre og kan i værste fald resultere i, at tilstanden bliver kronisk.

Forebyggelse af ondt i akillessenen

For at forebygge smerter i akillessenen, kan du løbe med bare fødder eller med tynde sko. Det vil styrke senen, og gøre den mere modstandsdygtig.

En fysioterapeut kan også se på din løbestil eller gangart og vurdere, om det kan være grunden til, at du oplever at have ondt i akillessenen.

Massage, træning eller øvelser, som styrker akillessenen kan også virke forebyggende. Det kan en fysioterapeut hos FYSIQ hjælpe dig med. Vi ser på din individuelle skade og former dit forløb.

Skinnebensbetændelse øvelser og behandling

Behandlingsforløbet

Oplever du at få ondt i akillessenen, kan det være et tegn på, at du skal skære ned på træningen. Her er det meget vigtigt, at du holder senen i ro, hvis du oplever smerterne. Vælger du at ignorere smerterne, kan det resultere i, at tilstanden bliver kronisk.

Det hjælper for flere at montere indlæg i skoene, som løfter foden mere, og på den måde aflaster senen. Det kan også hjælpe at lave øvelser, som styrker lægmuskulaturen. Oplever du smerter efter en løbetur, kan det virke lindrende at placere en pose is på området.

Har du spørgsmål til din skade, eller hvordan du forebygger bedst muligt, er du altid velkommen til at kontakte os for dine spørgsmål.