Diskusprolaps - Her er alt du skal vide om tilstanden

Diskusprolaps rammer mange danskere og sidder oftest i lænden eller i nakken. Det er en smertefuld omgang, som kan tage tid at komme sig over. Det har ofte en varighed 3-6 måneder, før den er væk, men i nogle tilfælde kræver det en operation at komme sig helt.

Det er en almindelig tilstand, som ofte ses hos personer i alderen 30-50 år. Dog kan alle få en det, og faktorer som rygning og tungt belastende arbejde, kan medvirke til at øge risikoen.

En diskusprolaps i nakken sker ofte på grund af aldersforandringer i nakkehvirvlerne og bruskskiverne, som ligger imellem dem. I lænden er det ofte udløst af et en tung belastning eller en pludselig bevægelse, men kan også ske spontant.

Symptomer på diskusprolaps

Det kan være vanskeligt at skelne mellem almindelige rygsmerter og en diskusprolaps. Er du i tvivl, om du har fået det, kan du se en liste over typiske symptomer her:

  • Smerter i lænd, som stråler ned til benene
  • Smerter i nakke, som stråler ud i arme og skulder
  • Føleforstyrrelser og nedsat kraft i arme og ben
  • Smerterne lindres ved tryk mod det generende sted


Disse symptomer er oftest ufarlige og er ikke nødvendigvis en indikation på, at du har en diskusprolaps. En læge vil kunne undersøge din nakke eller lænd, samt dine symptomer, og stille en passende diagnose.

Hvad er behandlingen?

Det kan være gavnligt at få øvelser og aktiviteter hos en fysioterapeut, som kan virke smertedæmpende og fremskynde din bedring. En fysioterapeut kan også bruges til tiden efter helingen, hvor der kan være et behov for genoptræning af musklerne. 

Nogle former for medicin kan også bruges til at mindske smerterne, og her er almindelig håndkøbsmedicin rigeligt, for de fleste.

Har du problemer med vandladning og seksuel funktion, eller meget nedsat kraft i musklerne, skal du altid opsøge lægehjælp. Nogle tilfælde ender i en operation, men langt de fleste undgår dette. 

Hvordan forebygges en diskusprolaps?

Det er ikke til at sige, hvad der helt præcist forebygger det. Motion er altid en god idé til at holde din krop sund og styrke din muskulatur. Er du overvægtig, vil et vægttab også være gavnligt for dine led og kan være forbyggende, for en diskusprolaps.

Din kropsholdning og dårlige arbejdsstillinger er også skadeligt for din ryg og dine led. Her vil en fysioterapeut kunne vise dig nogle øvelser, som kan forbedre din kropsholdning og mindske eventuelle smerter i muskulaturen.

Har du spørgsmål?

Benyt formularen til at sende os en email. Vi vender tilbage så hurtigt, vi kan.

Kontakt os her