Slidgigt i ryggen - Kend symptomer, behandling og øvelser

Slidgigt i ryg og nakke

Har du selv, eller en, du holder af, slidgigt i ryggen? Det kan også være, at du har en mistanke om, at der er noget på vej. Under alle omstændigheder, er det godt at vide, hvilke symptomer der forekommer, hvilke øvelser, man kan lave, samt hvilken behandling, der findes.

Hvad er slidgigt i ryggen?

Slidgigt, også kaldet artrose, er en degenerativ tilstand, som sker i leddene, hvor brusk og væv omkring leddet langsomt bliver nedbrudt. Har man slidgigt i ryggen, er det selve rygsøjlen, der er ramt. Her bliver diskusskiverne i rygsøjlen slidt ned, hvilket kan medføre symptomer som smerter og nedsat bevægelighed.

Det er dog langt fra alle, der oplever smerter og besvær ved bevægelse, selvom de har diagnosen. Man ser ofte, at der sker knogledannelse omkring leddet (osteofytdannelse), diskus degeneration, forsnævring af leddet mellem ryghvirvlerne, samt ødelæggelse af brusken.

Denne underkategori af gigt er den hyppigste lidelse i leddene. Over 300.000 danskere har nemlig en diagnose med slidgigt i ryggen, hænderne og andre steder i kroppen.

Behandling af slidgigt i ryggen

Slidgigt kan ikke helbredes, og derfor kan du desværre aldrig komme af med det, når du først har fået det. Dog kan man lindre smerterne med medicin, samt bremse udviklingen af symptomer. Typiske symptomer er følgende:

  • Smerter og ømhed i ryggen og musklerne herved
  • Trætte og tunge ben ved gang
  • Ændring i følesansen i ben og arme
  • Strålende smerter ud i ben og arme


Den bedste behandling er træning. Undersøgelser viser, at operationer ofte giver senfølger, som er lige så chikanerende eller værre, end de symptomer, der kommer med gigten. Holder man sig i bevægelse med øvelser kan stivhed, bevægelsesbesvær og smerter mindskes, og med den rette medicinering, kan smerterne ofte også fjernes helt.

På den måde taler man i lang højere grad om forbedring af livskvaliteten, end om praktisk behandling af slidgigt i ryggen.

Læs om elastik træning mod smerter.