Følg os
Har du selv, eller en, du holder af, slidgigt i ryggen? Det kan også være, at du har en mistanke om, at der er degenerative forandringer på vej. Under alle omstændigheder, er det godt at vide, hvilke symptomer der forekommer, hvilke øvelser, man kan lave, samt hvilken behandling, der findes for din lænd.
Slidgigt, også kaldet artrose, er en degenerativ tilstand, som sker i leddene, hvor brusk og væv omkring leddet langsomt bliver nedbrudt. Har man slidgigt i ryggen, er det selve rygsøjlen, der er ramt. Her bliver diskusskiverne i rygsøjlen slidt ned, hvilket kan medføre symptomer som smerter og nedsat bevægelighed.
Det er dog langt fra alle, der oplever smerter og besvær ved bevægelse, selvom de har diagnosen. Man ser ofte, at der sker knogledannelse omkring leddet, også kaldet osteofytdannelse, diskus degeneration, forsnævring af leddet mellem ryghvirvlerne, samt ødelæggelse af brusken.
Denne underkategori af gigt er den hyppigste lidelse i leddene. Over 300.000 danskere har nemlig en diagnose med slidgigt i lænden, ryggen og andre steder i kroppen.
Slidgigt kan ikke helbredes, og derfor kan du desværre aldrig komme af med det, når du først har fået det. Dog kan man lindre smerterne med medicin, samt bremse udviklingen af symptomer. Typiske symptomer er følgende:
Slidgigt, eller artrose, er både hyppigt forekommende og har ofte en karakteristisk udformning i kroppen. Netop osteofytdannelse er med til at skabe den ofte visuelt identificerbare lidelse, da leddene vil blive større på grund af denne osteofytdannelse.
Man ser hyppigst slidgigt i ryggen, knæene, hofter og fingrene, men også andre dele af kroppen kan rammes af den arvelige lidelse. Denne type kaldes også for primær artrose. Sekundær artrose ses typisk efter traumer, ved anden ledlidelse eller ved forskellige mekaniske misforhold.
Diagnosen stilles enten ved anamnese eller ved klinisk undersøgelse, eventuelt suppleret med røntgenundersøgelser.
Den bedste behandling er træning. Undersøgelser viser, at operationer ofte giver senfølger, som er lige så chikanerende eller værre, end de symptomer, der kommer med gigten. Holder man sig i bevægelse med øvelser kan stivhed, bevægelsesbesvær og smerter mindskes, og med den rette medicinering, kan smerterne ofte også fjernes helt.
Man kan dermed ikke træne slidgigten væk, men reducere farten af slidgigtens udvikling og mindske smerterne. På den måde taler man i lang højere grad om forbedring af livskvaliteten, end om praktisk behandling af slidgigt i ryggen.
Læs om elastik træning mod smerter.
For at undgå eller forebygge bedst muligt, bør man altid undgå overbelastning af leddene i lænd og ryg, samt dyrke regelmæssig motion. Dette er med til at stoppe dannelse af smertefuld osteofytdannelse.
Er du overvægtig, kan det være gavnligt med et vægttab, for reduktion af risikoen for slidgigt i ryggen. Udover vægttab er træning den bedste måde at forebygge det. Mange tror, at slidgigt kommer af, at man har brugt ledene for meget, eller at man skal stoppe med at “slide” ledene, hvis man rammes af det. Dette er dog ikke nødvendigvis sandt.
Lidelsen kan opstå fra fysisk hårdt krævende arbejde, men kan også komme af mange andre ting. Ofte kan arv og genetik spille en rolle i, hvem der rammes af lidelsen.
Generelt handler det om at holde rygmusklerne og mavemusklerne stærke, når man oplever problemer i ryg.
Bækkenløft
Armløft på knæ
Det kan være rigtig svært for pårørende at forstå, hvordan føles slidgigt i ryggen, når man ikke selv har prøvet det.
Folk med slidgigt i ryggen vil typisk have smerter på grund af osteofytdannelse. Det er i særlig grad ved igangsættelse af bevægelser, at smerter jager, eksempelvis når man skal ud af sengen om morgenen eller rejse sig fra en stol.
Smerterne vil fortage sig, når kroppen er blevet ‘varm’, men vil typisk vende tilbage med fornyet styrke.
Mange oplever også hævelse og at området bliver varmt, hvilket kommer af den irritation, der sker i leddet, på baggrund af degenereringen.
Det er meget forskelligt, hvordan personer med atrose af forskellig art, herunder slidgigt i ryggen med osteofytdannelse, oplever hverdagen.
Nogle oplever ikke de store udfordringer eller føler sig syge, mens andre oplever voldsomme smerter dagligt, som både påvirker bevægelighed, funktionsevnen og livskvaliteten.
Det kan være svært for pårørende at hjælpe til, når man ser sine kære have ondt, men det bedste kan gøre er, at holde sig i gang med motion og øvelser. Dette er nemlig med til både at dæmpe smerter, men også forebygge dem.
Slidgigt i ryggen opstår ofte på grund af arvelige faktorer. Det kan være, at mange i din familie har døjet eller døjer med slidgigt i ryggen, hvilket gør dig mere disponibel til at blive ramt. Derudover er følgende også ofte set årsager:
Tungt arbejde og overvægt bliver typisk associeret med tilstanden, fordi der sker en stor belastning på leddene i ryggen, særligt i lænden. Medfødte misdannelser på led kan desuden være en faktor, som kan resultere i slidgigt. Ofte er der ikke kun én årsag, men en blanding af flere årsager, som er skyld i tilstanden.
Du kan på sundhed.dk også læse omkring symptomerne.
Det er langt fra i alle tilfælde, at en operation for slidgigt i ryggen er nødvendig. Træning er nemlig både en god forebygnings- og behandlingsform.
Når man får foretaget en operation for slidgigt, er det fordi man har store smerter, ikke får lindring fra øvelser eller oplever konstante symptomer.
I indgrebet vil der enten laves en knoglebro (en uinstrumenteret dese) eller anvende skruer og skinner (en instrumenteret dese), for at stabilisere og aflaste ryggen i de områder, hvor slidgigten volder problemer, herunder i områder med osteofytdannelse.
Oplever du store smerter, konstante symptomer eller lignende, bør du søge læge for at få vejledning omkring behandling.
Hos FYSIQ kan vi både hjælpe dig med udfordringer i forbindelse med slidgigt i ryggen og andre træningsmæssige udfordringer og skader, du måtte have. Vi har erfarne fysioterapeuter, som behandler alle former for smerter og gener, og skræddersyr et program ud fra netop din situation.
Hos os er det vigtigt, at vi er i øjenhøjde med vores patienter, og at de oplever en tryghed. Vi indgår derfor et tæt samarbejde mellem patient og behandler, hvor vi sikrer, at behandlingen passer til situationen.
Du er derfor sikret en professionel service i høj kvalitet, så du kan komme dine udfordringer til livs. Book en tid for at høre mere om vores behandlinger.
Hvorfor får man slidgigt i ryggen?
Der kan være mange årsager til, at man får tilstanden. Ofte er det en blanding af flere faktorer, som gør, at man bliver ramt. Misdannelser, genetik og overvægt er ofte blandt årsagerne.
Hvordan føles slidgigt i ryggen?
Tilstanden forbindes ofte med jagende smerter ved bevægelse.
Er det farligt at få slidgigt i ryggen?
Tilstanden i sig selv er ikke farlig, men kan være enormt hindrende i hverdagen.
Kan man slippe af med slidgigt i ryggen?
Da det er en kronisk tilstand, er der desværre ikke en behandling, som kan kurere det. En behandling vil i stedet mindske symptomerne og forhindre, at de udvikler sig mere.