Hold formen i december og undgå de ekstra jule-kilo

Julen nærmer sig med hastige skridt. En hel måned kendetegnet ved hjemlig hygge, sociale arrangementer, samt massevis af både lækkerier og god gammeldags dansk mad. Især de to sidstnævnte frister gennem hele december, og selvfølgelig skal det da nydes, nu hvor det kun er denne ene gang om året.

Balancegangen ligger dog i, at du kan nyde juletiden og alt hvad der følger med, uden at det tager overhånd og ender i, at et nyt år skydes i gang med stor utilfredshed med din form og følelsen af at være utilpas i din krop.

For at undgå de ekstra kilo på sidebenene, har jeg strikket seks råd sammen, som du kan have i baghovedet henover julesæsonen og fremadrettet.

Hold formen i December

1. Spis til du er mæt – og ikke mere!

Den anden og tredje portion kan være fristende! Vær opmærksom på din krop og om du føler dig mæt under dit måltid. Mærk efter hvornår du har det godt og samtidig føler dig tilfredsstillet. Det handler om at smage og nyde maden, men i en mængde hvor du undgår følelsen af at være overmæt til punktet af ubehag.

Som udgangspunkt er det en god huskeregel, at forsøge at holde sig til én portion. Vent lidt tid og hvis du efterfølgende stadig mærker en reel sult, kan du supplere med lidt mere. Hvis du mærker efter smager maden ofte heller ikke lige så godt, når du allerede er mæt. 

Et godt trick til julefrokosterne, hvor der snildt serveres 10-20 forskellige slags pålæg til rugbrødet, er at tage mindre portioner af det hele. Skær rugbrødet i halve eller kvarte. På den måde kan du få smagt alle tilberedningerne, blot i mindre grad, og dermed undgå følelsen af overmæthed. På samme tid er du ikke gået glip af en eneste af dine yndlingsretter.

2. Nyd de søde sager – men med måde!

Julegodter er der nok af. Både af typer og mængder. Småkager, æbleskiver, risalamande, diverse chokolader og typer af konfekt er blot nogle af de fristelser, vi har glæden af i julen.

I stedet for at spise dem alle, så lyt efter din krop, og vælg kun det du helst vil have.

Undgå at spise guf og godter, blot fordi det er placeret foran dig, hvis du egentlig godt ved, at du hverken har lyst eller behov for dem. I et sådant tilfælde vil dét at indtage de søde sager, ikke give den samme tilfredsstillelse, men blot være en overspisning af tomme kalorier, som over tid fører til ekstra kilo på kroppen.

3. Det er helt okay at sige ”nej tak”!

I forlængelse af de to ovenstående punkter: Det altid er tilladt at takke nej, hvis du bliver tilbudt mad, kage, slik eller andet, som du ikke har lyst til. Jeg oplever tit, at folk finder det svært, uhøfligt, eller måske endda føler, at de træder nogen over tæerne ved ikke at smage på det medbragte.

Men egentlig handler det bare ofte om måden, hvorpå det udtrykkes.

Sig det som det er: Du er mæt – du har ikke lysten lige nu – du vil rigtig gerne smage senere, men springer over til at starte med. Ellers kan du som altid tage et mindre stykke, så du har smagt og nydt, og vist dette overfor den ven, kollega eller det familiemedlem, som har ville hygge om dig.

4. Hold igen med alkoholen!

Juletiden er fyldt med sociale arrangementer og for de fleste betyder det et øget alkohol indtag.

Her skal du, ligesom med de søde sager, være opmærksom på, at alkohol hverken giver kroppen næring eller mæthed. Det er til gengæld meget energitæt.

Sagt på en anden måde: Alkoholiske drikke er fyldt med tomme kalorier. Ikke så godt, hvis man vil holde vægten.

Jeg vil derfor anbefale at du enten skruer ned for indtaget af alkohol eller at du i det mindste prioriterer lidt. Vil du helst have et par øl eller en dessert?

Er man dog alligevel inviteret til vild julefrokost, hvor det åbenlyst ligger i kortene, at du kommer til at drikke en masse alkohol, så  overvej da, om du skal erstatte hver anden genstand med et glas vand. Både dit hoved og din krop vil takke dig dagen efter.

5. Få masser af grønt og fibre i løbet af dagen!

Jeg tror at vi nu er enige om, at juletidens mad ofte indholder mere fedt og sukker. Det er derfor en god idé at tanke op på det grønne og fiberrige, hvor det er muligt.

Sørg for at få masser groft og grønt i løbet af dagen. Hvis du ved, at du skal til et arrangement i aftentimerne, så prøv så vidt muligt at benytte dagens tidligere måltider til at fylde op med fødevarer, der giver dig energi og masser af næring, i form af vitaminer og mineraler.

Spis groft i form af produkter med et højt indhold af fuldkorn og fiber, som havregryn og rugbrød, og grønt i form af de grøntsager, som smager dig bedst. Tilføj gerne 2-3 stykker frugt dagligt, alt efter lyst og præference.

6. Hold dig aktiv!

Den bedste måde at imødekomme de mange ekstra kalorier, man nemt kommer til at spise i juletiden er at være aktiv.

Mange har travlt i December og det har du sikkert også. Lad derfor vær at tænke, at du nødvendigvis SKAL træne 1 time hveranden dag. Hvis du kan afsætte 30 effektive minutter, så er du rigtig godt på vej.

Hvis motivationen er dalende og du har svært ved at overholde træningen, så prøv at melde dig på et par hold. Det er ofte motiverende at træne med andre og så har du også et fast tidspunkt, hvor du skal møde op. Det øget sandsynligheden for at få træningen gjort.

Du kan se de forskellige fitness hold, som FYSIQ tilbyder lige her.

Holdtræning giver dig desuden en varieret træning, og du kan samtidig slå hovedet fra, da det er instruktøren, der guider dig igennem. Du skal ikke tage stilling til valg af øvelser eller maskiner.

Udover træning i FYSIQ bør du have fokus på at øge den daglige motion. Vælg cyklen (hvis muligt) når du skal på arbejde eller ordne ærinder. Tag trapperne i stedet for elevatoren eller gå eventuelt nogle flere ture i løbet af dagen. Alt tæller med.

En lille opsummering

Det altid vil handle om, at alt kan indtages med måde. Find din egen balance, hvor du ikke går hen og bliver fanatisk. Vær blot kritisk i forhold til dit indtag – mærk efter din krop, din sult, din mæthed og din lyst til at spise og drikke. Derudover så sørg for at bruge din krop og holde dig fysisk aktiv. Prøver du at inkorporere disse råd og denne tankegang i det daglige, er jeg sikker på, at du i januar vil stå meget stærkere både fysisk og mentalt, end du tidligere har gjort efter en dejlig julesæson.

God jul – og god FYSIQ!