Følg os
Cardiotræning (også kaldet kredsløbstræning) er godt for dig og din krop, men hvad sker der egentlig, når du træner cardio? Hvilke fordele er der ved cardiotræning og hvordan benytter du FYSIQs cardioudstyr? Læs med her.
Når du træner cardio er du aktiv med kroppens store muskelgrupper. Det kræver ilt til de arbejdende muskler. Det betyder, at pulsen stiger og din vejrtrækning bliver hurtigere og dybere og de små blodkar (kapillærer) udvider sig, så ilten kan transporteres ud til de arbejdende muskler. Du oplever det som du bliver forpustet.
I FYSIQs træningscentre kan du træne i markedets bedste cardioudstyr. Der er en række forskellige muligheder i udstyret. Du kan træne med en træner som tager dig igennem et program, blive underholdt med din Netflix serie, eller nyde en tur rundt i en storby eller anden seværdighed. Vi har lavet en video, der viser hvilke træningsmuligheder du har og hvordan du bruger cardioudstyret.
Under videoen kan du læse 5 gode grunde til at du bør lave cardiotræning.
Mange glemmer at hjertet faktisk er en muskel og som med alle andre muskler, så kræver det træning for at holde sig sundt og stærkt. At få pulsen op nogle gange om ugen hjælper til at holde dig i form og det har vist sig at reducere risikoen for hjerte- og karsygdomme. Cardiotræning giver desuden et lavere blodtryk fordi der dannes flere små blodkar ved træningen og fordi træningen brænder noget af den dårlige kolesterol (LDL) af.
Når din kondition bliver bedre, vil du få en lavere hvilepuls. Hjertet bliver større og stærkere med træningen og kan derfor pumpe mere blod ud ved hvert slag. Det behøver således ikke at slå lige så hurtigt for at holde kroppen i gang.
Når du er i bedre form, vil du opleve at hverdagen bliver nemmere. Det der gjorde dig forpustet før, kan måske lige frem føles nemt når du er i god form.
Forskere på Pennsylvania State University har undersøgt hvordan immunsystemet blev påvirket af træning hos henholdsvis aktive og inaktive kvinder.
Alle kvinder fik taget blodprøver før og efter disse træningssessioner over de efterfølgende uger. Resultatet viste, at begge typer af cardiotræning øgede visse antistoffer i blodet. Dette styrker immunforsvaret. Gruppen med de inaktive kvinder oplevede ingen forbedring i immunforsvaret og deres niveau af kortisol (streshormon) var signifikant højere end hos de aktive kvinder.
Du ved sikkert allerede at de to vigtigste elementer af et vægttab er din kost og træning. Cardiotræning kan dog være nok til at gøre en stor forskel i din vægt, selv uden ændringer i kosten. I et studie har et hold forskere testet effekten hos en gruppe af overvægtige personer, der trænede cardio 5 gange om ugen, uden at ændre deres kostvaner. Ved hver cardiosession skulle de forbrænde 400 – 600 kalorier. Efter 10 måneder kunne forskerne vise, at samtlige deltagere havde tabt sig mellem 4,3% og 5,7%.
Hvis du reducerer kalorieindtaget samtidig med regelmæssig cardiotræning, kan du opnå lignende resultater betydeligt hurtigere.
Det er vigtigt at huske på, at det i princippet ikke er overvægten der er det usunde, men inaktiviteten der ofte føre til overvægt.
Ligesom med alle andre typer af fysisk aktivitet, så er cardiotræning godt for dit mentale helbred. Når du laver cardiotræning udløser din hjerne endorfiner, et hormon, som giver en følelse af lykke, energi og velvære. Måske har du hørt om ”Runners high”, dette fænomen stammer fra løbere, som beretter om at opleve en rus, at blive høje, under og efter træning grundet de mange endorfiner, som frigives. Cardiotræning kan desuden bidrage til et reducere risikoen for depression. Lige meget om man når runnes high eller ej, så blive man altid mere glad af at træne.
Cardiotræning kan hjælpe dig til at sove bedre. Uanset om det drejer sig om at falde hurtigere i søvn eller sove bedre. Personer der udøver regelmæssig cardiotræning har en højere kvalitet af sin søvn og vil ofte kunne sove længere. At lave cardiotræning kan desuden bidrage til at du følger dig mere vågen og energifyldt i løbet af dagen.
Verdens sundhedsorganisation, WHO, anbefaler at voksne laver 150 minutters fysisk aktivitet om ugen ved moderat intensitet, 75 minutter ved høj intensitet eller en kombination. Dette er ikke begrænset til cardiotræning, det kan eksempelvis også være styrketræning, hvor du får pulsen op.
Der skal ifølge anbefalingerne være minimum 2 gange om ugen, hvor du laver fysisk aktivitet med høj intensitet af minimum 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen.
Høj intensitet skal forstås som en intensitet der gør det besværligt at føre en samtale mens du træner.
Såfremt du laver fysisk aktivitet udover det anbefalede, vil det bidrage til at du får yderligere sundhedsmæssige fordele.
Der findes et mål for hvor god form du er i. Det hedder konditallet.
Konditallet er et udtryk for hvor meget ilt man kan optage pr. kilo man vejer.
Det betyder, at konditallet bliver bedre hvis man taber sig, eller man bliver bedre til at optage ilt.
Du kan teste din kondition på FYSIQs cardioudstyr. For de fleste vil det være bedst på en cykel. Her kan du udføre en såkaldt submaximal konditest. Det betyder, at man ser på sammenhæng mellem puls og watt ved forskellige arbejdsbelastninger.
Et kondital kan forbedres lige meget hvilken træningstilstand du er i og hvilken alder du har.
På nedenstående skema kan du se hvor dit kondital ligger i forhold til din alder.
Derudover vil du gennem holdtræning i FYSIQ kunne få pulsen op og dermed træne dit kredsløb.
Som alt andet træning, er det en god ide at sætte sig nogle mål. Er du ikke vant til at træne cardio så start stille og roligt og sæt mål om at du f.eks. den næste måned skal træne kondition 8 gange i 20 minutter hvor du hver gang bliver lidt forpustet. Når du er kommet godt i gang kan du altid skrue op for intensiteten.