Skinnebensbetændelse øvelser - Træning med og uden elastik

Leder du efter effektive skinnebensbetændelse øvelser, som du kan bruge til forebygning eller behandling, så har du fundet det rette sted at lede. Her kan du nemlig finde gode metoder til at behandle med træning, med og ugen elastik.

Hvad er skinnebensbetændelse?

Skinnebensbetændelse, også omtalt som knoglehindebetændelse eller shin splits, er en skade efter overbelastning, som finder sted i underbenet, typisk langs indersiden. Det er irritationstilstand, som udvikler betændelse mellem muskler, senefæstet og knoglerne i skinnebenet.

Når du bevæger dig, arbejder musklerne omkring skinnebenet, hvor de absorberer den fysiske belastning, som knoglen udsættes for ved hvert skridt. Har man svage, overbelastede eller stramme muskler, kan denne belastning ikke absorberes, hvilket gør, at irritation opstår med følge af betændelsestilstande.

Du kan både træne for at forebygge, men også behandle for tilstanden, med forskellige øvelser mod skinnebensbetændelse. Dette kan gøres i samarbejde med en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med at finde årsagen til dine smerter, og skræddersy et behandlingsforløb til dig. 

Læs mere om hvilke skinnebensbetændelse øvelser der findes nedenfor.

Gynobs fysioterapeut

Øvelser mod skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse øvelser kan sagtens laves derhjemme, enten for at undgå eller for  behandling af skinnebensbetændelse. Nogle af de nemmeste øvelser er de følgende:

  • Udstræk af skinnebensmuskulaturen
    Sæt dig på knæ med dine tæer rette lige bagud, så du sidder på hælene. Pres nu anklerne ned mod gulvet i cirka 10 sekunder. Med denne øvelse strækker du sener og muskler ud i underbenet, som fungerer både forebyggende og behandlende for skinnebensbetændelse.
  • Hælløft på trin
    Placer begge fødder på et trin, med tæerne yderst på trinnet. Hælene skal således hænge frit i luften. Stræk dig op på dine tæer, så der mærkes stræk i læggen. Sænk dig langsomt ned til startpositionen, og gentag denne øvelse 15 gange. Laver du disse øvelser 3 gange med en kort pause imellem, styrker du muskler i underbenet og akillessenen.
  • Fleksionsøvelser
    Med en elastik under fødderne, kan du lave dorsalfleksion (bøj af foden op mod dig selv) og plantarfleksion (stræk af foden væk fra dig), for at styrke anklen og skinnebensmuskulaturen, for reduktion af risiko for betændelse.
  • Massage som alternativ til skinnebensbetændelse øvelser
    Det kan virke lindrende med massage på det betændte område. Her kan du bruge en foam roller til at massere området og øge blodgennemstrømningen. 
  • Løft af trædepude
    Denne øvelse er god til dig, der oplever skinneben smerter på forsiden af skinnebenet. Øvelsen er også god til stabilisering af ankel og fod og er derfor en ideel, til dig, der går lange ture. Læn din bagdel mod en mur mens dine ben er strakte. Herefter skal du løfte dine tæer, så din fod hviler på hælene. Gentag øvelsen 8-10 gange.


Skinnebensbetændelse øvelser behøver således slet ikke at være vanskelige eller kræve remedier. Find også andre øvelser med
elastik træning.

Hvad kan man selv gøre mens det gør ondt?

Udover at lave øvelser mod skinnebensbetændelse er der også andre ting du kan gøre, hvis du er ramt af lidelsen og gør ondt i skinnebenet. Skinnebensbetændelse øvelser er dog det mest effektive, da det styrker musklerne omkring senerne, og desto hurtigere du påbegynder øvelserne efter du mærker smerterne, desto hurtigere vil du højst sandsynligt komme dig.

Derudover er det en god idé at holde en pause med træning, som belaster ledene. Du kan eksempelvis skifte dine løbeture ud med svømning eller cykling, som ikke belaster senerne i samme grad som løb. 

Du bør også tænke over om du har for hårde sko eller måske burde skifte dine løbesko ud. Ved løb er det især vigtigt at have en sål med god stødabsorbering, så du minimerer risikoen for skinnebensbetændelse.

Du er velkommen til at kontakte os, vil du vide mere om skinnebensbetændelse øvelser.  

Symptomer på skinnebensbetændelse

De klassiske symptomer på skinnebensbetændelse er smerter på forsiden af eller inden i underbenet, især efter træning og løb. Det vil starte som ubehag, som vil forværres og blive til smerter, hvis benet ikke holdes i ro. Fortsættes træningen alligevel, risikerer man også smerter, når benet holdes roligt.

Symptomer i form af smerter opleves ofte:

  • Foran og langs den store skinnebensknogle (tibia)
  • Øverst på skinnebenet eller lige under knæet
  • Omkring anklen
  • Hele vejen ned langs skinnebensknoglen


Oplever man vedvarende smerter fra indersiden af underbenet, bør man helt sikkert søge læge, da skinnebensbetændelse ikke er noget at kimse af.

Skinnebenbetændelse, behandling, symptomer og træning

Behandling af skinnebensbetændelse

Typisk vil skinnebensbetændelse behandling udføres for at dæmpe betændelse, lindre akutte smerter og forebygge nye gener. Oftest kan dette løses ved hjælp af aflastning, herunder nedsættelse af træningsmængde.

  • Skift løbeunderlag: Det kan også være en god ide at skifte løbeunderlag, dermed holde sig fra eksempelvis asfalt, få gode sko og indlæg for at mindske tendensen til pronation, samt at løbe i vand. Disse tiltag har haft gode resultater.
  • Styrketræning: På længere sig er styrketræning af læg og skinneben godt for forebyggelse af skinnebensbetændelse symptomer. En fysioterapeut kan hjælpe dig med skinnebensbetændelse øvelser, som forebygger, at skaden vil komme tilbage.
  • Operative indgreb: Har aflastning og smertestillende medicinering inden effekt, er der i nogle tilfælde foretaget operative indgreb, men sjældent med gode resultater.

Hvem er FYSIQ

Hos FYSIQ fokuserer vi særligt på fysioterapi og fitness, og arbejder for, at du kan få en sund og smertefri livsstil. Vi integrerer det bedste fra fysioterapien og den nyeste viden inden for træning og en sund livsstil.

Vi har 7 centre fordelt på Amager og i København, hvor vi har uddannede fysioterapeuter, der står klar til at hjælpe dig med at imødekomme dine udfordringer. 

Om du har brug for hjælp til skinnebensbetændelse øvelser, personlig træning eller andre behandlinger, vil vi meget gerne hjælpe dig. Kontakt os og hør, hvad vi kan hjælpe dig med.

FAQ

Hvorfor bør man lave skinnebensbetændelse øvelser?

Oplever man smerter i skinnebenet, er der stor sandsynlighed for, at det er skinnebensbetændelse. Øvelser mod dette vil fremskynde bedringen eller forebygge tilbagefald.

Hvordan laver man skinnebensbetændelse øvelser?

En fysioterapeut kan hjælpe dig med at lave skinnebensbetændelse øvelser og lære dig, hvordan du kan lave dem derhjemme.

Hvorfor får man skinnebensbetændelse?

Skinnebensbetændelse er ofte udløst af overanstrengelse i forbindelse med fysisk aktivitet.

Hvor ofte skal man lave skinnebensbetændelse øvelser?

Din fysioterapeut vil fortælle dig, hvor ofte du skal lave øvelserne for at mærke effekten. Dette kan variere meget fra person til person, og afhænge af graden af smerterne og årsagen til smerterne.

Anvendte kilder