Følg os
Frugt og grønt. Vi ved alle, at vi bør indtage begge dele dagligt – og sandsynligvis i større mængder end vi gør på nuværende tidspunkt. Men hvorfor er det så vigtigt?
Kort fortalt indeholder begge dele store mængder af kostfibre, som giver en god mæthed. Derudover ses et stort indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter, som har stor betydning for vores generelle sundhed, herunder en optimal funktion af kroppens indre processer, mekanismer og immunforsvar.
Fødevarestyrelsen anbefaler dagligt et indtag på 600g frugt og grønt, hvoraf den ene halvdel bør være grøntsager og den anden, frugt. Men det er ofte lettere sagt end gjort. For hvordan får man det lige implementeret i en travl hverdag, og gjort det til en god vane?
Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, hvad der reelt set tæller med i det daglige grøntindtag.
Både frugt og grøntsager på frost er gode muligheder, når man sigter efter at opnå et højere dagligt indtag af grønt. Vitaminer og mineraler er fortsat bevaret, når fødevarerne er frosset, og tæller derfor med i regnskabet på lige fod med friskt grønt. Samtidig kan det være en nem måde at sikre sig, at man altid har grønt i huset, til f.eks. at smide i en sammenkogt ret eller lave som tilbehør til kød eller andet, idet frysegrønt har en lang holdbarhed.
Derudover tæller også dåsegrønt med i det daglige indtag, hvor eksempler kan være produkter som hakkede tomater og majs, som ligeledes er nemt altid at have på lager i køkkenskuffen. Dog skal man med disse produkter være opmærksom på at gå efter varianterne uden tilsat sukker.
Hvad angår frugt, kan et glas juice ifølge Fødevarestyrelsen, indgå som et af de daglige stykker frugt. Dog skal man være opmærksom på, at juice har et højt indhold af frugtsukker, og derudover er på væskeform, hvilket samlet set resulterer i, at der typisk efter indtag vil ske en hurtigere stigning i blodsukkeret, sammenlignet med indtagelse af et stykke frugt. Dette vil skyldes, at juicen ikke skal igennem en større nedbrydningsproces. Samtidig kan diskuteres hvorvidt et glas juice vil give den samme mæthed, som dét at spise et stykke frugt, idet hele forløbet med at skulle tygge maden tages ud af ligningen.
Vil man dog ikke undvære sin juice i det daglige, bør man gå efter en friskpresset version – gerne hjemmelavet – frem for juice fremstillet på koncentrat, som vil indeholde færre vitaminer og derfor primært blot vil bidrage med en masse sukker.
Med ovenstående viden med sig i rygsækken, er samlet nogle råd til hvad man selv kan gøre i det daglige, for at øge sit grøntindtag på en nem og overskuelig måde.
Hav friskt frugt og grønt liggende klar derhjemme eller tag det med dig på arbejdet, enten til brug som en snack formiddag og eftermiddag, eller som tilbehør til hovedmåltiderne. Det forsimpler tit dét at tilberede grønt, idet man i mange tilfælde udelukkende kan nøjes med at skylle det grønne, og eventuelt skære det i stave, skiver eller lignende efter behov. Forslag til grøntsager der er nemme at have med sig, og som samtidig kan komplimentere de fleste frokosttallerkner er bl.a. gulerødder, sukkerærter, agurk, cherrytomat og peberfrugt. I sidste ende handler det dog altid om at vælge de grøntvarianter du kan lide, for at sikre, at det ikke bliver en sur pligt at skulle indtage. Prøv dig frem.
En god huskeregel er, at minimum 1/3 af éns tallerknen skal være fyldt med grøntsager til hovedmåltiderne. Igen handler det om at vælge de grøntsager, som du kan lide. Tvinger man noget i sig, er chancerne for, at det bliver en vane ikke just store. Måske skal du lege lidt med forskellige tilberedninger, da forskellige grøntsager kan have både forskellig smag og konsistens afhængig af om de er stegt, bagt, kogt, rå eller krydret på den ene eller anden facon. Er man ude efter et vægttab, kan man med fordel øge andelen af grønt til en 1/2 tallerken, hvoraf den øgede mængde grønt da vil tage noget af pladsen fra de komplekse kulhydrater (eks. groft brød, bulgur, pasta, ris).
Har man svært ved at få spist grøntsagerne på tallerknen op, eller har man måske kræsne børn i hjemmet, som løber skrigende bort ved synet af gulerødder, kan det være en idé at maskere dem i en ret. Dette kan gøres i alt fra sammenkogte retter, til en normal pasta med kødsovs eller lasagne. Både frysegrønt, dåsegrønt, eller evt. rester af grøntsager i køleskabet, kan kommes i – det er kun fantasien (og smagsløgene) der sætter grænserne.
Formiddag eller eftermiddag hvor den lette sult kan melde sig, er en nem måde at få det grønne indenbords. Et eksempel kunne være enten et stykke frugt, en god håndfuld bær med lidt nødder til, eller nogle grøntsagsstave med lidt hummus. Det kan måske lyde kedeligt og alt for simpelt – men sørger man for at vælge de grøntvarianter som smager én, vil mellemmåltidet kunne blive til noget der kan nydes, og ikke blot noget der indtages, fordi det anbefales. Samtidig vil det fungere som god benzin for kroppen, og hjælpe med at holde blodsukkeret stabilt i løbet af dagen. På den måde undgås de energidyk, som mange af os tit kan møde i løbet af en arbejdsdag.
For nogle kan det måske lyde lidt for alternativt, men grøntsager kan sagtens bruges i bl.a. brød og boller, og kan bidrage med både anderledes tekstur, udseende og til tider smag på bagværket. Gode forslag kan være at tilsætte elementer som revet spinat, broccoli, gulerod eller squash. Frugt kan også benyttes til sødere former for bagværk, f.eks. kan banan bruges i et bananbrød, mens æble og bær går godt i morgenmadsretter som havremuffins eller en havregrød. Prøv dig frem – start måske med en mindre mængde i din dej og øg hen af vejen, så du finder ud af hvad og hvor meget du er til.
Har man svært ved at få spist frugt i løbet af dagen, kunne man forsøge sig med en smoothie. Brug lidt frugt eller bær fra frost og blend det til en frisk drik, som kan bruges som et mellemmåltid eller som lidt lækkert til den søde tand på en varm sommerdag. Grøntsager kan med fordel også kommes i smoothien for at øge vitamin- og mineralindhold, hvormed vi træder ind i kategorien ”grønne smoothies”. Her ses ofte brugen af bl.a. spinat, agurk, gulerod og ingefær i samspil med noget frugt.
Indlæg skrevet af Sille Thode, prof.bach. i Ernæring og Sundhed og personlig træner. Har du brug for flere tips og tricks, hvad angår implementeringen af en sundere kost og livsstil, så hold øje med bloggen for løbende inspiration. Derudover er du altid velkommen til at skrive på swt@fysiq.dk for nærmere info, hvis du har behov for mere specifik vejledning eller på anden måde går med ønsket om hjælp til ændring af livsstil.