Fibersprængning - Hvorfor får man det? Få hjælp til øvelser

Fibersprængning - Hvorfor får man det? Få hjælp til øvelser

Vi hos FYSIQ vil vove at påstå, at de fleste har hørt om en fibersprængning før eller siden. Vi vil dog komme selve skaden lidt nærmere, både hvorfor man får den, men også helt præcist hvad det er. Mange har måske også prøvet at være indehaver af en skade på et eller andet tidspunkt, hvilket kan være opstået i forbindelse med udøvelse af en sportsgren eller noget motion.

Hvad er en fibersprængning?

Mange kender til selve ordet, men har måske svært ved at svare helt nøjagtigt på spørgsmålet “Hvad er en fibersprængning?”. Den beskrives oftest som en akut skade der kan opstå i ens muskel, og den opstår typisk i forbindelse med eksplosive bevægelser. 

Denne type forstrækning forekommer oftest i baglår eller læg, men kan opstå i alle musklerne i kroppen. Det er dog oftest at man ser den forekomme i det der hedder to-leds-musklerne, som eksempelvis er lårmusklen eller hasemusklerne. 

Måske sidder du nu med spørgsmålet om, hvad en to-leds-muskel er, men det er en muskel som går over to led, fx hofte og knæ, hvilket betyder, at musklen har to funktioner. 

Fibersprængning anses som værende en ufarlig skade, der i langt de fleste tilfælde går i sig selv igen. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, hvis man har haft symptomer hen over en langvarige periode, og det ikke er blevet bedre. I så fald er det en god idé at blive undersøgt af en professionel.

Hvordan føles en fibersprængning?

Hvis du kommer ud for at få denne type forstrækning, vil det føles som et smæld i musklen, og en meget pludselig opstået smerte. Der vil opstå en hævelse og en misfarvning på det pågældende sted, altså eksempelvis enten på ens baglår eller læg. 

En fibersprængning kan forekomme i forskellige grader, en mild udgave består af en forstrækning af en enkel muskelfiber, hvor imod en kraftig version vil være en overrivning af musklen. 

De mest typiske årsager til en fibersprængning i læg eller baglår

Der kan være mange årsager til hvorfor en denne sprængning kan forekomme, men vi, FYSIQ, har oplistet en række årsager som blandt andet kan være en årsag: 

  • Kraftig belastning
  • Kraftig belastning i uvante bevægelser
  • Dårlig opvarmning før påbegyndt træning 
  • For hurtig genoptagning af fysiske aktiviteter efter en tidligere skade

FAQ

Hvad er en fibersprængning?

Tilstanden opstår, når muskelfibre overbelastes og beskadiges, hvilket kan resultere i smerte og nedsat funktion. Det sker ofte under pludselige eller kraftige bevægelser, hvor musklen udsættes for mere belastning, end den kan håndtere.

Hvad er de typiske symptomer på en fibersprængning?

Symptomer inkluderer smerte, hævelse og nedsat bevægelighed i det berørte område. Der kan også være ømhed og eventuelt en synlig eller mærkbar deformitet, især hvis skaden er alvorlig.

Hvordan behandler man en fibersprængning?

Behandling af tilstanden involverer normalt RICE-metoden: hvile, is, kompression og elevation. Dette betyder at give musklen tilstrækkelig hvile, anvende is for at reducere hævelse, bruge kompressionsbandage for at støtte og hæve det berørte område for yderligere at mindske hævelse. Smertestillende medicin og fysioterapi kan også være en del af behandlingsplanen.

Hvor lang tid tager det normalt at komme sig fra en fibersprængning?

Helingsprocessen varierer afhængigt af sværhedsgraden. Milde til moderate skader kan tage uger at komme sig fra, mens mere alvorlige skader kan kræve længerevarende hvile og rehabilitering, og det kan tage flere måneder, før fuld funktion genoprettes.