Forleden aften bragte TV2 Nyhederne et opslag vedrørende hvilke konsekvenser det kan have for unge, der gamer meget. Grunden til indslaget er, at nye tal viser at 39% af unge mellem 6-17 år gamer mere end 3 timer /dag. Dette er yders foruroligende, når det skal lægges sammen med en normal skole uge med omkring 30 timers stillesiddende skolegang og lektielæsning.
I indslaget besøger TV2 Nyhederne os i vores center i Ørestad sammen med 13 årige Marius.
Til besøget havde vi valgt at teste Marius i reaktionstest, øje-hånd koordinationstest og øje-hånd koordinationstest med fysisk aktivitet. Derudover lavede vi en kognitiv test, der kræver specifikke fokuseringsevner. Disse er alle test som vi normalt tester E-sport atleter i, samtidig med at vi afdækker deres kost-, søvn- og aktivitetsvaner samt måler deres kondition, kropssammensætning, blodtryk, kolesterol og blodsukkerniveau.
Overordnet set, kan disse tests specifikt vurdere den enkeltes sundhedstilstand, og deres mulighed for hurtig og langsigtet performance- og sundhedsoptimering.


Alderen spiller en rolle
13-årige Marius klarede sig faktisk ret fint og, lidt modsat andre gamere, bedre i den test hvor han skal være aktiv. Årsagen til dette resultat er med sikkerhed fordi Marius ”kun” er 13 år gammel, og igennem hans børneår har dyrket både fodbold og badminton.
Langt de fleste af dem vi i FYSIQ Sport tester, er enten professionelle eller unge, der enten er tæt på eller har et brændende ønske om at komme til at leve af deres hobby. Oftest er de mellem 17 og 25 år. Disse unge gamere ser i gennemsnit noget anderledes ud.
Overvejende usunde
Ved deres første tests viser det sig, at de fleste er inaktive og har været det i flere år. De har forskudt deres døgnrytme, så de går i seng tæt på midnat eller efter. De spiser mere junkfood og drikker mere energidrik end gennemsnittet af alle de andre unge, der kommer fra andre sportsgrene, som vi har gennem på vores klinikker.
Samtidig er en stor del af dem overvægtige eller muskelundervægtige. Nogle få, men dog en betydelig alarmerende del, udviser forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og forhøjet blodsukkerniveau. Tal og tendenser vi ved er faktorer, der kan føre til udvikling af de alvorlige livsstilssygdomme, som vi blandt andet kæmper med i Danmark - det er bare ikke almindeligt at kæmpe med disse forhold i start tyverne!
God grund til bekymring
Så når Marius Mor, Tina, til sidst i indslaget forklarer, at hun er bekymret, så vurderer vi, at det er med god grund.
Hvad sker der hvis Marius bliver endnu mere bidt at eSporten? Holder han så fast i fysisk aktivitet, eller bliver dette bortprioriteret til fordel for flere træningstimer foran computeren, ligesom mange af dem vi ser i dag? Hvordan vil hans fysiske test se ud, hvis vi tester ham når han fylder 20år?
En strategi, der virker
Vores budskaber er meget simple, men meget vigtige! Følges disse, vil forudsætningerne for at blive en bedre (og mere fremtidssikret) gamer være i top. Se de tre budskaber herunder.
Her er budskaberne
Fordelene er åbenlyse
Fordelene ved de tre budskaber er åbenlyse. De unge vil blive mere sunde. Det mest interessante for den ambitiøse gamer er dog, at der samtidig er en stor sandsynlighed for at han/hun også bliver bedre til sin eSport, helt på samme måde som vi har set det hos store professionelle hold, der har taget den aktive og sunde livsstil til sig.
Nye tider i eSportskulturen
I vores arbejde med eSportholdene Astralis, Origen og Future FC er disse sundhedsidealer ved at være implementeret hos atleterne. Derfor er vi nu for første gang ved at tage næste skridt i deres fysiske udvikling, og det kommer vi i det kommende år til at gøre ved reel hjernetræning, udført sammen med deres daglige fysiske træning. Vi kommer til at træne skills som blandt andet visualisering, reaktionshastighed, præcision, perception og arbejdshukommelse.
For Astralis har denne kulturomlægning været med til at stabiliserer dem igennem 3 år, som verdens suverænt bedste Counter Strike hold. Derfor er hele eSportverdenens øjne rettet mod hvad det er vi og Astralis Group gør.
Personligt tror vi på, at eSportens rivende udvikling på dette område kun er starten til en reel kulturændring. En kulturændring på samme måde som golfen gennemlevede ved ikoniseringen af Tiger Woods. Han var om nogen ikonet på den kulturændring, der gjorde, at golfsporten gik fra en dominans af gamle, overvægtige mænd, der røg cigar og drak whisky, til i dag at være domineret af yngre top trænede atleter.
Vi tror på at Astralis på samme måde kan blive eSportens ikon på kulturændringen, der vil ændre en kultur fra en fysisk inaktiv livsstil, hvor man lever af junkfood og energidrikke, og spiller om aftenen til ud på natten, til en langt mere sund kultur, hvor der (ligesom langt de fleste andre sportsgrene) er fuld optimering af alle fysiske og psykiske forhold.
Hop med på sundhedsvognen
Så hvis du er ung gamer, eller dit barn er ung gamer, så hop med på sundhedsvognen nu. Hvis du ikke hopper med, så er der stor chance for, at du eller dit barn får svært at følge med eliten om 5-10 år.
Hvis du eller dit barn bidt at eSportsverdenen og bruger mange timer pr. uge som de nye undersøgelser viser, så er det muligt at komme til hos os i FYSIQ Sport og blive undersøgt og vejledt i forhold til søvn, kost og træningsbehov.
Kontakt Mikkel
Skriv en email til Mikkel Hjuler, som har specialiseret sig i træning, kost og søvn i forhold til eSport, og er bl.a. fysisk ansvarlig for hold som Astralis, Origen osv. Han vil helt sikkert også kunne hjælpe dig eller dit barn.

Dette indlæg er skrevet af Mikkel Hjuler. Mikkel er partner i FYSIQ, og er til dagligt at finde på klinik på Nørreport.